avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Se incalca dreptul de copyright prin folosirea pe un ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Se incalca dreptul de copyright prin folosirea pe un forum a imaginilor de pe net

Imaginile gasite pe net si folosite la diverse joculete pe un forum se pot considera ca incalca drepturile de copyright?Imaginile sigur sant clasificate pe o anumita categorie la cel putin un motor de cautare, se poate considera ca e vorba de comunicare publica. Pentru functia "Images" din Google.com, comunicarea publica ar fi incadrarea tuturor imaginilor gasite avand in vedere lipsa protectiei fotografiei respective in fata descarcarilor neautorizate.
Sincer sant complet in ceata
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:51, 27 Iunie 2012
dpdv al legislatiei romane, depinde.

s-ar putea ca autorul acelor imagini sa nu fie de acord cu utilizarea lor in modul descris de dvs (pe forum), a.i. o asemenea utilizare poate fi considerata incalcare. sfatul meu este sa cautati sa vedeti daca asupra pozelor exista cumva vre-o licenta.

pe de alta parte, eu nu am identificat situatia expusa de dvs ca apartinand vreuneia dintre conditiile art 33 din L 8/1998 care nu ar fi considerata incalcare. ar fi de discutat daca situatia dvs s-ar incadra la art. 34 din L 84/1998 (eu inclin sa cred ca nu).

in alta ordine de idei are mare importanta ce fel de forum este si in ce context este folosita imaginea pe forum- daca forumul creaza beneficii pentru utilizatori.

situatia de fapt descrisa de dvs este saraca in elemente, a.i. un raspuns transant la speta nu poate fi dat (trebuie sa stim ce fel de imagini sunt, daca exista licente pe imagini, ce fel de forum este, in ce context se folosesc imaginile de utilizatorul forumului - ca avatar?).

inclin sa cred ca o astfel de utilizare ar fi susceptibila de incalcare a dr. de autor, din moment ce exceptiile art 33 si 34 din l 8/1998 (ce sunt expres prevazute de lege), nu sunt in masura sa identifice o situatie avand ipoteza dvs.

dpdv al legii straine- exista posibilitatea ca dr de autor a acelor imagini sa fie guvernate de legi straine nationale. in acest context trebuie vazut in legislatia nationala a tarii respective daca folosirea pe forum sugerata, reprezinta o conditie a limitelor exercitarii dr. de autor ptr care nu se considera incalcare.

totodata creatorii straini pot lua actiune impotriva utilizatorilor romani ptr incalcarea dr. de autor asupra imaginilor in baza conventiei de la Berna ptr protectia operelor literare si artistice. protectia Conventiei se va aplica : creatorilor de imagini straini, in cazul in care sunt cetatenii unui stat membru al conventiei/au publicat imaginile intr-un stat membru al conventiei/au domiciliul obisnuit intr-unul din statele membere ale conventiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articole instructive ce au ca subiect programe informatice protejate de drepturi de autor Iulian81 Iulian81 Ma poate lamuri cineva cu siguranta daca se incalca sau nu drepturile de autor ale unei firme sau programator atunci cand realizam si publicam pe internet ... (vezi toată discuția)
Marca vin - arcul de triumf poate fi gravat pe sticla? Costy S Costy S Buna ziua! Arcul de Triumf poate fi gravat pe o sticla de vin? Multumesc. (vezi toată discuția)
Mai risc un proces daca am retras foto postata fara drept pe blog? sylvya04 sylvya04 Buna ziua. Am facut o gafa, pentru care imi pare rau acum, dar cred ca e prea tarziu. Detin un blog personal in care am postat unele obiecte personale spre ... (vezi toată discuția)