avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament prima casa

Buna ziua. Daca o persoana a achizitionat impreuna cu sotul un apartament in anul 2009 prin programul prima casa iar anul acesta au divortat, care sunt sansele fiecaruia sa preia proprietatea integrala a acestui apartament?. Creditul bancar este pe numele sotiei, sotul e coplatitor. Pe contract apar amandoi cu aceleasi drepturi. Ce acte ar trebui depuse la banca pentru a putea prelua doar unul din ei acest apartament ,si implicit creditul?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:01, 9 August 2012
Trebuie sa faceti partajul apartamentului.
In urma partajului, apartamentul va fi atribuit unuia dintre soti, urmand ca celalat sot sa primeasca sulta; totodata se va partaja si creditul; cu hotararea de partaj pronuntata de instanta veti putea trece si creditul pe numele aceluia caruia instanta a dispus incredintarea creditului.
Acest partaj se poate face numai in instanta?Daca se ajunge la o intelegere intre fostii soti, se poate apela la o alta cale? Se poate apela la un notar, mediator?Cum poate dovedi sotul , de exemplu, ca poate achita integral rata si astfel sa preia apartamentul ? Poate aduce un coplatitor care nu ii este ruda (viitoarea sotie)?
Se poate!

Dar, va recomand sa faceti partajul prin instanta din motive financiare.

Astfel, facand partajul la notar, veti plati taxe de timbru si onorarii la valoare (aprox.3 % din valoare).

Facand partajul prin instanta, desi taxele de timbru vor fi tot de 3 % pe care le veti achita odata cu introducerea actiunii, daca va intelegeti si incheiati o tranzactie pana la primul termen de judecata, atunci va puteti recupera in intregime taxele de timbru achitate initial.
Daca apartamentul la momentul contractarii creditului valora 35000 euro pe 30 ani, din care s-au platit 3 ani,care va fi valoarea sultei pe care cel ce castiga apartamentul va trebui sa o achite celuilalt?se calculeaza la valoarea totala a apartamentului sau la valoarea care a fost achitata pana la momentul divortului? Daca sotul nu mai locuieste in casa dar a platit pana atunci jumatate din valoarea ratei iar sotia locuieste acolo, este obligat pana la partaj sa mai plateasca partea lui?
Se poate ajunge la un partaj voluntar care sa fie rezolvat direct cu banca in cazul in care cel care doreste sa preia intreg creditul face dovada ca il poate sustine?

Alte discuții în legătură

Cost partaj gabriela_munteanu gabriela_munteanu Buna ziua. Daca se doreste un partaj dar fostii soti nu se inteleg asupra bunurilor si se ajunge la instanta, care ar fi costurile?Am inteles ca se pune un ... (vezi toată discuția)
Partaj casa prin programul prima casa ramira36 ramira36 divortam si avem o casa achizionata prin programul prima casa precum si un credit de consum pentru renovarea acestei case si achitionarea de bunuri necesare ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit imobiliar Rikidone79 Rikidone79 Va rog sa ma ajutati in urmatoare situatie: sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima ... (vezi toată discuția)