avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - credit imobiliar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - credit imobiliar

Va rog sa ma ajutati in urmatoare situatie: sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin "Prima casa". Eu sunt titularul creditului, iar sotul este coplatitor.
Apartamentul a fost cumparat de la bunicii sotului la o valoare mai mica decat cea de piata. La momentul achizitiei apartamentul era evaluat la 65000 E, contractul de vz-cump este in valoare de 43000 E (valoare credit 40000). Suma platita bancii pana in prezent este de 7000 E (rate, dob, comisioane), sold credit 38000 E.
As vrea sa stiu cum se calculeaza sulta ce urmeaza sa fie primita de sotul care renunta la apartament/ credit.
1. 1/2 din suma achitata catre banca (7000 E)?
2. Sau se face o reevaluare a apartamentului? ... sa zicem ca este evaluat la 60000 E, se scade valoarea soldului de la banca si suma se imparte pe jumatate?
(60000-38000)/2=11000
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. :)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:16, 16 Septembrie 2012
In cazul in care sotii se inteleg, pot hotari de comun acord asupra intinderii bunurilor partajabile, a valorii acestor bunuri, a modului in care impart bunurile cat si a obligatiilor comune.
Varianta optima pentru ambii soti este ca un sot sa ramana cu apartamentul si cu ratele aferente, iar celalalt sa primeasca o sulta echivalenta cu jumatate din valoarea imobilului in acest moment.


Birou_de_Mediator ,


Adica daca eu renunt la apartament ar trebui sa primesc jumatate din valoarea imobilului? Sau1/2 din diferenta dintre valoarea imobilului si soldul creditului?
In prima varianta sotul ar ramane ingropat in datorii: 38000 credit + 30000 partea mea.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Apartamentul se va evalua, iar din c/val jumatatii ar trebui sa se scada jumatate in creditul ramas ( numai 5 mii e dobanda ?), asta ca sa aveti idee de cat vi s-ar cuveni cu titlu de sulta.
Puteti sa va intelegeti mai simplu .. sa va despagubeasca cu jumatate din cat s-a achitat credit pana acum.
Trebuie sa mergeti si la banca sa incheiati un act aditioanl, sotul sa preia intreg creditul, sa nu mai aveti raspundere fata de banca
Creditul este pe 30 de ani (360 de rate), pana in prezent noi am achitat 30 de rate, echivalent a 7000 E (2000 E credit + 5000 E dobanda, comisioane).
Nu sunt convinsa ca inteleg bine ... sunt foarte bulversata.
Daca apartamentul este evaluat la 60000 E, din c/val jumatatii se scade jumatate din creditul ramas(38000), adica 30000 E -19000 E =11000 E (val. sultei).
A doua varianta propusa de dvs., cred ca nu ma avantajeaza ... jumatate din ce s-a platit: 7000/2= 3500
Da, trebuie sa rezolvam si cu banca pentru ca eu nu vreau sa raman "agatata" in acest credit.
In realitate, asta e contributia dvs, jumatate din ce ati platit la banca si eventual jumatate din cat ati cheltuit cu actele si (daca e cazul) cu imbunatatirea bunului. Cam atat vi s-ar cuveni.
Asta daca tineti cont ca ati cumparat la un pret sub pretul pietei datorita faptului ca vanzatorii sunt bunucii sotului.
Daca nu doriti sa tineti cont de acest aspect, cereti c/val a jumatate din casa din care sa se scada datoria aferenta.
Mai departe, ramane ca si sotul sa vina cu propunerea lui pt partaj.. sa se administreze probele si instanta sa decida


Cand faceti cererea de partaj, trebuie sa stiti ce anume doriti.. daca doriti sa se atribuie apartamentul sotului sau dvs.. daca doriti sa se vanda si sa se achite creditul ( pt ca se poate intampla ca sotul sa nu poata plati singur ratele si va trebui sa luati in calcul si varianta asta)
In varianta asta, ati gasi ( sa zicem ) client la 60 de mii, se plateste cat la banca si ce ramane, se imparte.
Daca nicio parte nu doreste apartamentul si nici sa preia creditul, instanta va decide ca ap sa fie vandaut, insa se va vinde la licitaie si veti pierde amandoi.

Ati avut o discutie cu sotul dvs sa stiti cam cum a vrea sa impartiti ?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Sulta brokenangel brokenangel Buna ziua , sunt aproape de finalizarea partajului inceput in 2013 .. Partajam un apartament de 3 camere evaluat la 45.900€ si care este luat prin prima ... (vezi toată discuția)
Neînțelegeri la partaj LadyBlu LadyBlu Bună ziua! Se dă următoarea situație: cuplu, soț și soție, apartament luat prin \"Prima Casă\", 2 copii de 5 și 4 ani, se hotărăsc să divorțeze. ... (vezi toată discuția)