Bună ziua! Se dă următoarea situație: cuplu, soț și soție, apartament luat prin "Prima Casă", 2 copii de 5 și 4 ani, se hotărăsc să divorțeze. Ea rămâne cu copiii în casa lor, el susține că plătește jumătate de rată la casă dar e inclusă deja în pensia alimentară. Nu s-au înțeles încă asupra pensiei. Ea i-a propus 800 ron pentru ambii copii, el nu e de acord. Divorțul îl vor la notar. Ea i-a propus să facă partajul tot la notar, astfel: verifică la bancă soldul creditului, îi dă lui jumătate din banii pe care i-a dat, ea rămâne proprietar și el rămâne să achite doar pensia alimentară. El refuza această variantă fiindcă valoarea apartamentului lor este astăzi dublă față de momentul achiziționării. Soluția lui este: vinde apartamentul, închide creditul, împarte banii. Ea nu dorește vinderea fiindcă e aproape de școală/grădiniță, piață și alte locații utile. El spune că merge la tribunal. Întrebarea este: cu ce o afectează pe ea dacă el rămâne co-proprietar? El are o sumă de bani strânsă, de care ea nu știe, și dorește să își achiziționeze un apartament. El o poate obliga pe ea să facă partajul prin vânzarea apartamentului? Cum ar fi just pentru amândoi să se încheie această situație? Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
Regula este cea a partajării în natură, însă în ipoteza în care imobilul nu este comod partajabil în natură, se va dispune fie atribuirea bunului unei părți cu plata unei sulte celeilate părție, fie se va dispune vânzarea!
Mergeți la un avocat la o consultație juridică pentru a discuta pe larg!
Mulțumesc frumos pentru răspuns. As vrea să știu cum e corect și moral să se facă partajarea: la valoarea pe care o avea imobilul la data achiziționării sau la valoarea pe care o are acum? Vânzarea este exclusă fiindcă e dreptul copiilor să locuiască, măcar, în aceleași condiții, chiar dacă tatăl nu mai este în casă la fel de mult.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Corect e sa nu amestece pensia cu rata, divortul cu partajul.
Pensia ce se va stabili va fi cel mai probabil 1/3 din venitul lui.
In ce priveste partajul el nu o poate obliga sa vanda daca femeia vrea sa ramana in ap si poate prelua ratele.
Ap se evaluaza si conteaza valoarea lui la data partajului, se scade din valoare valoarea ratelor ramase si valoarea ce rezulta, reprezinta sulta ce trebuie ca femeia sa i-o plateasca lui.
Suma aia de care ea nu stie, sunt probabil bun comun, fapt de care barbatul ar trebui sa tina cont cand intreaba cum e just sa se faca partajul.
Divort
gabryela_206
Am cumparat un apartament prin programul Prima Casa,este pe numele meu si mama ca coplatitor,daca divortez sotul are 50% sau mai putin dreptul la ... (vezi toată discuția)
Ce ma sfatuiti sa fac?
ayna1
In urma partajului mi-a revenit apartamentul cu tot ce este in el iar lui masina.Am facut un act de mana prin care ma oblig ca la vanzarea apartamentului sa ai ... (vezi toată discuția)