avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neînțelegeri la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neînțelegeri la partaj

Bună ziua! Se dă următoarea situație: cuplu, soț și soție, apartament luat prin "Prima Casă", 2 copii de 5 și 4 ani, se hotărăsc să divorțeze. Ea rămâne cu copiii în casa lor, el susține că plătește jumătate de rată la casă dar e inclusă deja în pensia alimentară. Nu s-au înțeles încă asupra pensiei. Ea i-a propus 800 ron pentru ambii copii, el nu e de acord. Divorțul îl vor la notar. Ea i-a propus să facă partajul tot la notar, astfel: verifică la bancă soldul creditului, îi dă lui jumătate din banii pe care i-a dat, ea rămâne proprietar și el rămâne să achite doar pensia alimentară. El refuza această variantă fiindcă valoarea apartamentului lor este astăzi dublă față de momentul achiziționării. Soluția lui este: vinde apartamentul, închide creditul, împarte banii. Ea nu dorește vinderea fiindcă e aproape de școală/grădiniță, piață și alte locații utile. El spune că merge la tribunal. Întrebarea este: cu ce o afectează pe ea dacă el rămâne co-proprietar? El are o sumă de bani strânsă, de care ea nu știe, și dorește să își achiziționeze un apartament. El o poate obliga pe ea să facă partajul prin vânzarea apartamentului? Cum ar fi just pentru amândoi să se încheie această situație? Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:48, 12 Septembrie 2019
Regula este cea a partajării în natură, însă în ipoteza în care imobilul nu este comod partajabil în natură, se va dispune fie atribuirea bunului unei părți cu plata unei sulte celeilate părție, fie se va dispune vânzarea!
Mergeți la un avocat la o consultație juridică pentru a discuta pe larg!
Mulțumesc frumos pentru răspuns. As vrea să știu cum e corect și moral să se facă partajarea: la valoarea pe care o avea imobilul la data achiziționării sau la valoarea pe care o are acum? Vânzarea este exclusă fiindcă e dreptul copiilor să locuiască, măcar, în aceleași condiții, chiar dacă tatăl nu mai este în casă la fel de mult.

-editat citat integral-
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Imobilul se va evalua în cadrul procesului, se va solicita inclusiv expertiza evaluatorie!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect e sa nu amestece pensia cu rata, divortul cu partajul.
Pensia ce se va stabili va fi cel mai probabil 1/3 din venitul lui.
In ce priveste partajul el nu o poate obliga sa vanda daca femeia vrea sa ramana in ap si poate prelua ratele.
Ap se evaluaza si conteaza valoarea lui la data partajului, se scade din valoare valoarea ratelor ramase si valoarea ce rezulta, reprezinta sulta ce trebuie ca femeia sa i-o plateasca lui.
Suma aia de care ea nu stie, sunt probabil bun comun, fapt de care barbatul ar trebui sa tina cont cand intreaba cum e just sa se faca partajul.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, credit alexamadalina alexamadalina Buna ziua, In luna ianuarie 2013, am divortat de comun acord, nu am facut partaj, avem ca bun comun din casnicie un apartament ipotecat la Banca ... (vezi toată discuția)
Divort gabryela_206 gabryela_206 Am cumparat un apartament prin programul Prima Casa,este pe numele meu si mama ca coplatitor,daca divortez sotul are 50% sau mai putin dreptul la ... (vezi toată discuția)
Ce ma sfatuiti sa fac? ayna1 ayna1 In urma partajului mi-a revenit apartamentul cu tot ce este in el iar lui masina.Am facut un act de mana prin care ma oblig ca la vanzarea apartamentului sa ai ... (vezi toată discuția)