avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj - credit imobiliar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj - credit imobiliar

Va rog sa ma ajutati in urmatoare situatie: sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin "Prima casa". Eu sunt titularul creditului, iar sotul este coplatitor.
Apartamentul a fost cumparat de la bunicii sotului la o valoare mai mica decat cea de piata. La momentul achizitiei apartamentul era evaluat la 65000 E, contractul de vz-cump este in valoare de 43000 E (valoare credit 40000). Suma platita bancii pana in prezent este de 7000 E (rate, dob, comisioane), sold credit 38000 E.
As vrea sa stiu cum se calculeaza sulta ce urmeaza sa fie primita de sotul care renunta la apartament/ credit.
1. 1/2 din suma achitata catre banca (7000 E)?
2. Sau se face o reevaluare a apartamentului? ... sa zicem ca este evaluat la 60000 E, se scade valoarea soldului de la banca si suma se imparte pe jumatate?
(60000-38000)/2=11000
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. :)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:16, 16 Septembrie 2012
De fapt "cumpararea" apartamentul a fost o intelegere in familie. Noi nu am locuit niciodata acolo, nu avem nici chei de la intrare. Cu banii luati de la banca si cu ce am economisit impreuna, am construit o casa. Ar fi fost mai complicat si mai scump sa luam un credit pentru constructie. Si cum dragostea este oarba si "mie nu mi se poate intampla asa ceva" ... casa este pe numele socrilor. :hammer: Nu am cum sa dovedesc ca o parte din veniturile noastre s-au dus la constructia casei ... Si cred ca toata lumea stie ca nu se poate construi o casa de 200 mp doar cu 40000 E cat am luat noi de la banca.
Inca nu am vorbit cu sotul ... vreau sa ma pregatesc inainte ... m-a socat suficient de tare dorinta lui de divorta ... in maxim 1 luna urma sa ne mutam in casa cea noua.
:(

De ce nu incercati invers.. sa cereti dvs acel apartament si sa-i dati sulta 3500 ?
Ufff! Daca as cere eu apartamentul, ar trebui in primul rand sa-i dau afara pe bunici si nu ma lasa sufletul pentru ca ei nu sunt vinovati pentru ce face nepotul lor. Au vrut sa ne ajute.
Si oricum nu cred ca se va multumi cu 3500 E ... probabil si el se va gandi la suma mai mare, suma pe care nu am de unde sa i-o dau si sa platesc si ratele la credit.
Am si eu o problema!! Sunt casatorit si mi-am luat cu programul prima casa un ap cu sotia in luna decembrie 2011.Doar ca acum vrem sa divortam si a spus ca ea vrea sa pastreze apartamentul. Am fost de acord cu ea sa il pastreze numai sa imi dea jumatate din ratele platite pana acum, dar ea a zis ca nu se poate asa ceva pt ca si eu am stat in acel apartament si nu imi va da aceea suma. Este corect cum am gandit eu adica sa primesc jumatate din ratele achitate si jumatate din ce am investit si acte de apartament??Va rog frumos daca stie cineva sa imi raspunda
Sotia, daca vrea sa ramana cu apartamentul trebuie sa mergeti la banca ca aceasta sa fie de acord ca numai dansa sa preia ratele, poate va fi necesar sa aduca un coplatitor.
Apoi, ar fi bine sa ajungeti la o intelegere privind o suma pe care sa v-o dea. Ati platiti impreuna actele la cumparare, dar va costa ceva si actul de partaj, cine plateste ?
Daca nu va intelegeti si ajungeti in instanta, veti pierde fiecare mai mult.. taxa de timbru, avocat, expertize.. etc.
Nu zic ca cereti ceva necuvenit, insa ganditi-va ca nu puteti iesi din asta fara nicio cheltuiala.
Daca ambele parti isi pun ambitia.. nu mai platiti creditul, se ajunge le executare silita, iar pt diferenta, ramaneti ambii datori.. veti pierde mult mai mult decat ati dat.


Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta brokenangel brokenangel Buna ziua , sunt aproape de finalizarea partajului inceput in 2013 .. Partajam un apartament de 3 camere evaluat la 45.900€ si care este luat prin prima ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Neînțelegeri la partaj LadyBlu LadyBlu Bună ziua! Se dă următoarea situație: cuplu, soț și soție, apartament luat prin \"Prima Casă\", 2 copii de 5 și 4 ani, se hotărăsc să divorțeze. ... (vezi toată discuția)