Exista posibilitatea legala pentru creditori sa solicite partajarea bunului imobil respectiv, astfel incat sa poata urmari numai cota parte ce revine coproprietarului debitor.
Daca e vb de o coproprietate pe cote-parti, se poate vinde doar cota datornicului, daca e vb de o proprietate in devalmasie, creditorul trebuie sa ceara partajul pt determinarea cotei datornicului.
Avand insa ipoteca, nu vad cum se poate vinde o cota din imobil. Pt a executa acest imobil, dupa parerea mea, creditorii trebuie sa ceara iesirea din indiviziune ( aici conteaza cat valoreaza imobilul si cat e ipoteca pt ca risca sa intreprinda o actiune inutila) sau sa astepte pana se va ridica ipoteca.
Daca ar executa banca si s-ar indestula din pretul obtinut din vanzare si daca ar mai ramane ceva, ceilalti creditorii ar executa partea ramasa datornicului
Daca va fi incuviintata executarea silita, puteti contesta, ar fi bine cu ajutorul unui avocat
V amultumesc amandurora pentru raspuns. Vroiam sa stiu daca doar banca, care detine ipoteca de rang I poate declansa executarea silita. Sau si un creditor de-al unuia dintre proprietari. Ipoteca de rang I este semnata de toti cei trei coproprietari sau si alti creditori chirografari? Daca eu sunt in grafic cu platile pentru banca, ar trebui sa-mi fac griji de executare pt celalalt creditor ca ar putea declansa procedura de executare?
Vroiam sa spun ca ipoteca de rang I a fost asumata de toti coproprietarii pe cand alt credit doar de unul din ei. Credeam ca imobilul e la discretia absoluta a bancii
imobilul e la discretia bancii care are instituita ipoteca. Daca imprumutatul/ imprumutatii nu achita ratele, imobilul se va vinde, banii se duc la banca. Nu conteaza cati s-au folosit de bani, toti au fost de acord cu ipoteca pe imobil.
daca erati singur proprietar al imobilului si la fel , aveati un credit ipotecar si multe alte credite negarantate, oricare creditor se putea indrepta catre imobil si la fel, banii se duceau intai la banca cu ipoteca si doar daca ramanea cate ceva se ducea la alti creditori.
Daca ati fi mai multi coproprietari al unui imobil dar fara ipoteca si doar unul dator, nu era o problema sa execute silit cota parte a debitorului
Acum e o chestie cam amestecata.. aveti o coproprietate.. pana la urma, pe cote parti ? De creditul ipotecar cine a beneficiat ? Toti sunteti imprumutati ?
Da, este pe cote parti, mama si doi copii majori, unul fiind eu. Eu am luat un credit ipotecar, mama are calitatea de coplatitor in acel contract de credit, si fratele meu de codebitor garant. Toti trei am semnat contractul de ipoteca. Apoi a aparut un titlu executoriu pt fratele meu. Valoarea reziduala a creditului este de 65000 euro dar apartamentul ipotecat nu mai valoreaza mai mult de 54000, deci la o executare silita banca cu ipotreca de rang I ar avea de pierdut, ce sa mai spun de alti creditori