Sunt proprietar al unui apartament impreuna cu inca 2 persoane, o banca la care sunt restant imi poate pune sechestru pe suprafata detinuta de mine? Poate fi executat silit imobilul desi mai exista cativa proprietari? Ar fi interesant daca as putea sa donez/ cedez partea mea celorlalti doi.
Se poate executa doar partea dumneavoastra din proprietate. In ce priveste donatia .... mai bine nu; se va interpreta ca fiind facuta in scopul prejudicierii creditorilor.
Daca d-voastra aveti o cota stabilita (ex: 1/3) este posibila executarea . Practic se va vinde cota d-voastra indiviza din imobil.
O puteti dona in situatia expusa dar este riscant , actul poate fi anulatsi partile repuse in situatia anterioara.
Temeiul care permite executarea este art. 493 din codul de procedura civila:
Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca partea acestuia din imobilele aflate in proprietate comuna, ci vor trebui sa ceara mai intai imparteala acestora.
Creditorii personali pot urmari insa cota-parte determinata a debitorului lor din imobilul aflat in coproprietate, fara a mai fi necesar sa ceara imparteala
Vor putea sa execute numai partea Dvs din imobil. In ce priveste donatia poate fi atacata de catre creditori pe calea actiunii pauliene foarte usor fiind considerata ca facuta in scopul fraudarii intereselor creditorilor.Totusi consider ca ceilalti coproprietari pot achita restanta dumneavoastra urmand a se subroga in drepturile creditorilor si in felul acesta vor putea salva imobilul de la exacutare silita.
Executare silita
rocorobert
Buna seara, as dori sa stiu cum se poate efectua o executare silita , in cazul in care imobilul se afla in coproprietate, este ipotecat de rang I in favoarea ... (vezi toată discuția)