avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea 84/2012
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea 84/2012

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati sa inteleg exact ce spune legea nr.84/2012, in sensul ca am de retinut la o institutie publica bani aferenti platii unor ore suplimentare, conform constatarii curtii de conturi si nu sunt lamurita daca aceasta lege se aplica doar sumelor provenite din proiecte europene sau oricaror alte sume.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 11:46, 26 Iunie 2012
Legea este aplicabila veniturilor de natura salariala care au fost stabilite pana la intrarea in vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare, in baza:
a) contractelor sau acordurilor colective de munca incheiate, inregistrate la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sau, dupa caz, la inspectoratele teritoriale de munca si necontestate la instantele judecatoresti competente;
b) hotararilor consiliilor locale si judetene;
c) contractelor de munca/conventiilor civile incheiate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, conform Ghidului de finantare, in care Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau unitatile si institutiile aflate in subordine/coordonare au calitatea de beneficiar/partener.

De asemenea , prevederile acestei legi sunt incidente si pentru contractelele incheiate inainte de 1 ianuarie 2011 platilor efectuate pe baza de contract de munca/conventie civila in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, conform Ghidului de finantare, in care Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sau unitatile si institutiile aflate in subordine/coordonare au calitatea de beneficiar/partener pana la data de 1 ianuarie 2012.
eu inteleg ca, conform pct.a din raspunsul dvs., aceasta lege se aplica si in cazul situatiei mele, adica in cazul unor ore suplimentare platite in 2009, care nu au nimic de a face cu nici un proiect european; va rog sa-mi spuneti daca am inteles corect, multumesc
Orele suplimentare platite sunt venituri de natura salariala,au fost platite in acest caz inainte de intrarea in vigoare a lg.284/2010,(in 2009),dar acest drept salarial nu a fost stabilit printr-un Contract Colectiv de Munca ,sau acord colectiv de munca,asa cum prevede legea,ci prin Codul Muncii,de aceea nu intra sub incidenta lit. a .
In fostul CCMN era stipulat sporul pentru orele suplimentare, Codul Muncii prevedea ca sporul pentru munca suplimentaraƒ se stabilesŸte prin negociere, in cadrul contractului colectiv de muncaƒ sau, dupaƒ caz, al contractului individual de muncaƒ, .

CCMN 2007-2010
Art. 41. (3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
......
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
.....
Personal opinez ca sumele provenite din plata nelegala a orelor suplimentare in anul 2009,dupa intrarea in vigoare a lg.329/2009 si imputate de Curtea de Conturi personalului nu intra la aceasta "amnistie"legiferata prin lg.84/2012,pt. ca in cf. cu art.11din Legea 329/2009:
Art. 11
Prin derogare de la prevederile art. 119 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pana la data de 31 decembrie 2010, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pana la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal in cursul anului 2009, si pana la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010.

Sporurile care au fost imputate de CC si care acum nu mai trebuiesc returnate si fac obiectul lg.84 lita sunt cele care au fost stipulate in ccm,ca de ex.spor de complexitate,de fidelitate,de toxicitate,de dispozitiv,etc.
Consider ca era corect ca textul de lege (sau norme de aplicare)sa fi nominalizat aceste sporuri spre a se elimina confuziile ...
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare bani primiti ca sporuri in 2009 1019 1019 In anul 2009, ca angajat la primarie, muncitor calificat, am primit anumite sporuri pe care, actualul primar imi cere sa le returnez deoarece Curtea de Conturi ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite sami482001 sami482001 Buna ziua In anul 2009 angajatii institutiei in care lucrez au primit sporuri conform contractului colectiv de munca. Curtea de conturi la verificari, a ... (vezi toată discuția)
Publicare lege amnistie fiscala kirilenko06 kirilenko06 Stiti cumva cand se va publica in monitorul oficial Legea privind amnistia fiscala pentru bugetari ? A trecut deja 1 luna de cand a fost adoptata de parlament. (vezi toată discuția)