avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie dupa moartea sotului care inca nu avea varsta ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie dupa moartea sotului care inca nu avea varsta de pensie

Buna ziua ... in urma cu doua saptamani tala meu a murit la varsta de 55 de ani fara a primi o pensie .... mama mea in varsta de 52 de ani este angajata in italia.... intrebarea mea este... daca tatal meu nu a beneficiat de pensie deoarece nu ave ainca varsta ... acei ani lucrati i se vor cuveni mamei..?
sau nu se poate face nimic deoarece nu era pensionar?
va multumesc sper sa reusiti sa imi raspundeti . as dori si eu sa stiu in ce mod trebuie sa ma misc...
o zi buna ..
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 25 Iunie 2012
Art. 83 DIN LEGEA 263 DIN 2010
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau
luckyclaudia a scris:
daca tatal meu nu a beneficiat de pensie deoarece nu ave ainca varsta ... acei ani lucrati i se vor cuveni mamei..?

Nu, stagiile de cotizare (sa le spunem ani de vechime in munca) nu se transfera intre persoane.

luckyclaudia a scris:
sau nu se poate face nimic deoarece nu era pensionar?

Daca tatal indeplinea la data decesului conditiile pentru obtinerea unei pensii, copiii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 84 din Legea nr. 263/2010 vor beneficia de pensie de urmas. Tatal dvs. putea indeplini la data decesului numai conditiile pentru obtinerea unei pensii de invaliditate, iar asta v-o pot spune numai cei de la pensii dupa ce se uita in documente. Mama poate beneficia de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului daca nu realizeaza venituri mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas marcelaL marcelaL Buna ziua Am o situatie daca ma poate ajuta cineva,va rog. Fratele meu a avut un accident la 21 si a intrat in pensie de invaliditate . Daca tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas ptr minor antonio123 antonio123 AM fost la casa de pensie si mia zis ca copilul meu sa beneficieze dupa pensie de urmas trebuie ca tatal copilului decedat sa aiba 20 ani vechime in campul ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi financiare are un copil minor in cazul decesului unui parinte rodiana rodiana Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa aflu, din punct de vedere juridic, ce drepturi financiare are un copil minor in cazul decesului unui parinte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)