avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Mici modificari in apartament
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Mici modificari in apartament

Bucataria comunica cu balconul printr-o fereastra;,am taiat peretele la jumatate de fereastra in jos ( lat de 55 cm si inalt de 80 cm), lasand jos un prag de 10 cm., acum 6 ani. Anul acesta, vecinul meu a facut plingere la disciplina in constructii la primarie si au venit si au constatat.
Eu stiu ca, totul si toate se prescriu dupa 5 ani (inclusiv Legea 50 privind disciplina in constructii), daca in acest timp nu au fost reclamatii. Ba mai mult, in cazul descris de mine, am inteles ca se prescrie dupa 2 ani. Va rog, daca puteti, sa ma lamuriti si pe mine cum este si ce as putea sa fac!?.....in speranta ca voi primi raspuns, multumesc celor care se vor implica!
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 20:17, 28 Iunie 2012
Buna ziua!....asta este articolul din lege...."Art. 31. - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei. " Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - actualizata la 18.05.2008......spune clar ca de la data savirsirii faptei, care, bineinteles ca trebuie demonstrata!....oricum, multumesc pentru interes si ajutor!



Vezi Decizia 7 din 20 noiembrie 2000 (Decizia 7/2000) a ICCJ:

"PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii
D E C I D E:
Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
In aplicarea dispozitiilor art. 26 si 30 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor, republicata, stabileste urmatoarele:
1. Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 23 din aceasta lege se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.
2. In cazul constructiilor in curs de executare data savarsirii faptei este data constatarii contraventiei, iar in cazul constructiilor finalizate fapta se considera savarsita la data terminarii constructiei.
3. Obtinerea autorizatiei de construire in timpul executarii lucrarilor sau dupa finalizarea acestora nu inlatura caracterul ilicit al faptei, o atare imprejurare putand fi avuta in vedere numai la individualizarea sanctiunii contraventionale.
Obligatorie pentru instante, conform art. 329 alin. 3 teza a II-a din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica la data de 20 noiembrie 2000."


Problema e ca, de regula, "finalizarea constructiei" trebuie dovedita cu un act tot de la primarie, avand in vedere fapul ca orice lucrare necesita o autorizatie, iar la finalizarea lucrarilor tot cei de la primarie intocmesc un proces-verbal.

In situatia in care se fac lucrari fara autorizatie in practica se merge pe prima teza a punctului 2 al acestei decizii, iar acel termen de 2 ani curge de la data constatarii faptei.


Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2012
Patrick_, utilizator
Imi permit sa va contrazic putin.
Este obligatoriu sa se treaca in procesul verbal de constatare a contraventiei stadiul lucrarilor.
Daca agentul constatator va trece constructie in curs de finalizare, la rubrica obiectiuni, contravenientul va formula obiectiuni si va arata faptul ca respectiva modificare a avut loc in urma cu mult timp.
Daca agentul intelege sa aplice amenda, va contesta procesul verbal, pe acest considerent, iar in instanta, cu martori, va dovedi faptul ca respectiva modificare a fost efectuata la data respectiva.
Nu poate fi retinuta teoria dvs, intrucat, in conformitate cu aceasta, niciodata nu se vor aplica dispozitiile referitoare la prescrierea faptei. Mai mult, un proprietar care a cumparat o constructie modificata, va fi amendat, desi nu acesta a facut modificarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie sanctiune constructie ilegal edificata rechi1958 rechi1958 Am incercat sa ma documentez dar am gasit dat contradictorii , si anume : 1 - cum ca o astfel de fapta se prescrie dupa doi ani ---2 . cum ca nu se prescrie o ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 art 31, extensie dar am demolat si construit irina cristiana irina cristiana Buna seara! in februarie 2008, am obtinut autorizatie de constuctie a casei dar pentru extensie, adica exista deja o casa de 42m2, pe care eu am demolato si am ... (vezi toată discuția)
Autorizati de constructie flodin47 flodin47 Anexele gospodaresti construite din anul 1995 ,96,97,98 fara autorizatie pot fi somati de primarie sa le demoleze.Va multumesc (vezi toată discuția)