pt divort, reclamanta are contract de munca in strainatate, doreste sa divorteze de sot, in scurt timp este nevoita sa plece din tara, poate opta numai pt imputernicire av doar ca av sa o reprezinta in instanta fara a fi necesara prezenta sa? sau poate ca e nev de o porcura speciala.. va multumesc!
Da, poate opta sa fie reprezentata de avocat , insa pe langa contractul de reprezentare juridica si imputernicirea aferenta, este necesara si o procura speciala in acest sens , precum si dovezi ale resedintei din tara pe al carei teritoriu se afla.
Art.614 c.proc.civ.
În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie sau are reşedinţa în străinătate; în aceste cazuri, părţile se vor putea înfăţişa prin mandatar.
Care este ...virgula din procedura civila care zice ca in acest caz este nevoie si de o "procura speciala" pe langa imputernicirea avocatiala, cand mandatul e dat unui avocat (cand "mandatar" este avocatul)?
Nu imi spuneti ca asa se practica. Vreau sa inteleg de ce se practica ...dupa turma.
Cu ce se completeaza art 614? Cu impresii sau cu art 68 si urm. care zice ca "in cazul in care procura este data unui avocat semnatura va fi certificata potrivit legii avocacatilor"? (adica ...fix imputernicirea avocatiala).
@o-oana-a. Nu ma luati in seama. Nu vreau sa va creez probleme la..."stana din vale". Ma intreb si eu...asa...
sunt de parere ca, atata timp cat am adus in discutie un astfel de subiect, e f posibil sa existe opinii diferite si observ ca asa e.. si daca am atins un punct sensibil, poate ar trebui lamurit si acest aspect.. pe cat e de simplu, pe atat de complicat pare.. pareri diferite, cazuri diferite.. si totusi un raspuns concret se poate obtine ..aici si acum..:)
Daca facem o ...statistica printre stiutorii dreptului, o sa gasim destul de putini care sa nu fie tentati sa puna semnul egalitatii intre special si autentic.
Desi special (sau expres, sau - impropriu exprimat d. p.d. v. al acuratetei juridice, dar extrem de sugestiv - enumerat "a la proasta" actele sau activitatile profesionale ce pot fi intocmite/exercitate in baza mandatului) tine de INTINDEREA (limitele) mandatului
Iar autentic /in scris / sub semnatura privata / sau chiar verbal, tine de FORMA mandatului.
Mandat
pop sorin
''ART. 1295
Temeiul reprezentării
Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotărâre judecătorească, ... (vezi toată discuția)