avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procura speciala sau doar imputernicire avocatiala?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

procura speciala sau doar imputernicire avocatiala?

pt divort, reclamanta are contract de munca in strainatate, doreste sa divorteze de sot, in scurt timp este nevoita sa plece din tara, poate opta numai pt imputernicire av doar ca av sa o reprezinta in instanta fara a fi necesara prezenta sa? sau poate ca e nev de o porcura speciala.. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:59, 26 Iunie 2012
Da, poate opta sa fie reprezentata de avocat , insa pe langa contractul de reprezentare juridica si imputernicirea aferenta, este necesara si o procura speciala in acest sens , precum si dovezi ale resedintei din tara pe al carei teritoriu se afla.
Art.614 c.proc.civ.
În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie sau are reşedinţa în străinătate; în aceste cazuri, părţile se vor putea înfăţişa prin mandatar.
dovezi ale resedintei din tara pe al carei teritoriu se afla - act de identitate italiana, contract de munca..? va multumesc!
Care este ...virgula din procedura civila care zice ca in acest caz este nevoie si de o "procura speciala" pe langa imputernicirea avocatiala, cand mandatul e dat unui avocat (cand "mandatar" este avocatul)?

Nu imi spuneti ca asa se practica. Vreau sa inteleg de ce se practica ...dupa turma.
Cu ce se completeaza art 614? Cu impresii sau cu art 68 si urm. care zice ca "in cazul in care procura este data unui avocat semnatura va fi certificata potrivit legii avocacatilor"? (adica ...fix imputernicirea avocatiala).

@o-oana-a. Nu ma luati in seama. Nu vreau sa va creez probleme la..."stana din vale". Ma intreb si eu...asa...
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
romascanu, moderator
sunt de parere ca, atata timp cat am adus in discutie un astfel de subiect, e f posibil sa existe opinii diferite si observ ca asa e.. si daca am atins un punct sensibil, poate ar trebui lamurit si acest aspect.. pe cat e de simplu, pe atat de complicat pare.. pareri diferite, cazuri diferite.. si totusi un raspuns concret se poate obtine ..aici si acum..:)
Daca facem o ...statistica printre stiutorii dreptului, o sa gasim destul de putini care sa nu fie tentati sa puna semnul egalitatii intre special si autentic.

Desi special (sau expres, sau - impropriu exprimat d. p.d. v. al acuratetei juridice, dar extrem de sugestiv - enumerat "a la proasta" actele sau activitatile profesionale ce pot fi intocmite/exercitate in baza mandatului) tine de INTINDEREA (limitele) mandatului

Iar autentic /in scris / sub semnatura privata / sau chiar verbal, tine de FORMA mandatului.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Imputernicire ContSters184698 ContSters184698 Daca un membru al familiei doreste sa ma imputerniceasca sa-l reprezint in instanta trebuie facuta imputernicirea la notar?? (vezi toată discuția)
Despre procuri - dreptul unui secretar de primarie de a reprezenta doua persoane cu care nu este ruda titi marina titi marina Va salut Am o nelamurire cu privire la procurile autentice, asa cum este reglementat in CPC art.68. Ce spune articolul:Art. 68 \"Procura pentru ... (vezi toată discuția)
Mandat pop sorin pop sorin ''ART. 1295 Temeiul reprezentării Puterea de a reprezenta poate rezulta fie din lege, fie dintr-un act juridic ori dintr-o hotărâre judecătorească, ... (vezi toată discuția)