avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor

Pentru ca un minor sa paraseasca tara, alaturi de unul din parinti, e necesar sa existe o imputernicire notariala de la cel de-al doilea parinte? Parintii sunt divortati iar prin sentinta minorul ramane in grija parintelui alaturi de care va parasi tara pentru perioada vacantei intr-o tara din afara UE.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:55, 25 Iunie 2012
Daca minorul este incredintat ( potrivit codului familiei ) parintelui cu care pleaca din tara prin hotarare definitiva si irevocabila sau prin hotarare s-a stabilit ca acesta exercita autoritate parinteasca exclusiva asupra minorului ( potrivit noului cod civil) prin hotarare definitiva si irevocabila, atunci nu mai este necesara o declaratie notariala de acord a celuilalt parinte.
Pentru a putea parasi tara, este necesara hotararea legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor.
Daca insa exista si un program de vizita stabilit pe cale judecatoreasca, atunci este necesara instiintarea ( in scris ) a celuilalt parinte cu privire la plecarea din tara si cu privire la locatia in care se va afla minorul cu parintele pe perioada vacantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ieșire din țară copii minori Alerim R Alerim R Sunt divorțată de 7 ani,hotărârea judecătorească definitiv și irevocabil mi s a încredințat copilul pentru creștere și educare, 13 ani Are copilul. ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Iesire cu minor din tara- acte necesare lecsi22 lecsi22 am un copil de 3 ani nu sunt casatorita dar copilul poarta numele tatalui si al meu intrebarea este pot sa plec din tara fara o procura de la el sau am ... (vezi toată discuția)