avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... scoaterea minorului din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

scoaterea minorului din tara

am o fetita de 5 aani jum ia fost incredintata mamai de comun acord ea a parasit tara fara sa-mi ceara acordul ce pot face aveam prg de vizita miercuri 7-21 viner-16 pina dum la 20 ce as putea sa fac ?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:58, 26 Iunie 2012
Sunt doua probleme distincte aici:
1.- daca minora a fost incredintata mamei prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, mama nu avea nevoie de acordul dvs. pentru a parasi tara.
Art. 30. - Legea 248/2005
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă
2.- in privinta programului de vizita- aceasta avea insa obligatia sa va comunice ( o comunicare in scris), ca intentioneaza sa paraseasca tara ( aici nu ne-ati dat detalii- este o plecare definitiva sau numai una temporara) si resedinta minorului din tara respectiva.
Pentru ca nu am detalii ale situatiei dvs.,ma limitez in a va spune ca exista posibilitatea formularii unei actiuni pe calea careia sa solicitati ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, daca hotararea de care vorbim este una pronuntata pe vechea legislatie- codul familiei si o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art 307 al.2 c.pen.- nerespectarea masurilor privind incredintarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a scoate un copil minor din tara sorin77 sorin77 Buna ziua sa avea si eu o intrebare,o lamurire mai bine spus.Sunt divortat si am o fetita de 6 ani care afost incredintata mamei,iar eu am dreptul la un ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori! iesire din tara! duscaandreea duscaandreea este adevarat ca sa schimbat legea? este adevarat ca poti iesi din tara cu copilul minor fara acordul tatalui, daca ai hotorare definitiva si irevocabila? (vezi toată discuția)
Acord plecare minor in strainatate val1974 val1974 Daca minorii mi-au fost incredintati prin hotarare definitiva si irevocabila am nevoie de acordul tatalui sa plec cu ei din tara? (am inteles ca s-a modificat ... (vezi toată discuția)