Am cumparat recent un teren intravilan cu 40 euro/mp, platind in total 25.000 euro. Pentru acest teren am platit taxe pentru vanzare-cumparare si impozitul catre stat (pe care trebuia in mod normal sa il plateasca vanzatorul) de 2000 euro. Aceasta deoarece terenul in zona este evaluat conform "Raportului de evaluare globala" al Uniunii Notarilor la 90 euro/mp. Terenul nu are sub nici o forma aceasta valoare, fiind evaluat la acest pret deoarece este la limita unei zone rezidentiale destul de scumpe (terenurile din imediata apropiere sunt evaluate la 34 euro/mp). M-am adresat Uniunii Notarilor, care mi-au zis ca pot sa incerc sa cer o evaluare a terenului dupa ce platesc taxele si pot sa imi cer diferenta de bani inapoi, dar nu erau deloc convinsi de aceasta metoda. Totodata am contactat firma care a facut evaluarea, care mi-a confirmat ca in cazul unei evaluari, pretul terenul va reiesi in jurul sumei pe care am platit-o, dar ei nu stiau cum se poate recupera suma platita.
As dori sa intreb daca stie cineva cum se procedeaza in acest caz, diferenta de recuperat fiind de mai mult de 1000 euro.