avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Depasire atributii din fisa de post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Depasire atributii din fisa de post

Buna ziua, ma confrunt cu o problema la servici cu o salariata. Desi nu era in atributia ei, aceasta salariata a comunicat altei salariate de la un punct de lucru ca o clienta a efectuat o plata si vine sa ridice marfa, intrucat aceasta clienta telefonase si spusese asta. Vanzatoarea de la punctul de lucru a predat marfa clientei, insa banii nu intrasera in cont si nici pana la aceasta data nu au intrat. Aceasta verificare se facea de catre director si doar dupa verificarea contului, salariata anunta acest fapt, insa atunci salariata a zis ca ea nu stia despre ce este vorba si a comunicat asa ca o informare. Intrucat am inregistrat o paguba, iar salariata nu recunoaste decat jumatate din vina (dand vina si pe vanzatoare ca a predat marfa fara sa identifice cu buletinul clienta), cum procedam acum sa o recuperam? Ce sanctiune sa luam in urma cercetarii disciplinare? Multumesc mult


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 27 Iunie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La nivel de societate se aplica sanctiunile prevazute in Regulamentul intern privind incalcarea obligatiilor angajatilor privind eliberarea marfurilor.
Impotriva beneficiarului marfurilor trebuie sa aplicati prevederile prevazute in aceasta situatie in comanda ferma/contract cu acest beneficiar.De regula sunt prevazute penalitati pentru neplata la termenul convenit si a nerespectarii conditiilor contractuale.Este indicat sa facturati penalitatile de intarziere in fiecare luna, daca este cazul.
Aceste masuri sunt masurile de inceput pentru recuperarea prejudiciului....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt doua raspunderi total diferite, si anume:
- angajarea raspunderii celor doua salariatte
- angajarea raspunderii clientului dvs.

In primul caz, aveti la dispozitie angajarea raspunderii disciplinare cumulate cu angajarea raspunderii patrimoniale a celor doua salariate.

In al doilea caz, angajarea raspunderii pentru neplata marfii primite de catre client si care se va face potrivit dispozitiilor dreptului comun si ale contractului incheiat cu acesta.

In primul caz pasii sunt urmatorii privind cercetarea disciplinara:
1. referatul intocmit de seful ierarhic al salariatelor respective .. referat in care se aduce la cunostinta conducerii faptele savarsite de catre cele doua salariate
2. constituirea comisiei de cercetare prealabila disciplinara. Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
3. convocarea facuta in scris a salariatului de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze aceasta operatiune, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
4. intocmirea procesului-verbal de cercetare prealabila disciplinara de catre comisie. La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
5. in baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.

In paralel cu aceasta raspundere se poate face si angajarea raspunderii patrimoniale a celor doua salariate ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala angajat ClaudiaN ClaudiaN Termenul de prescriptie pentru raspunderea patrimoniala a angajatului pentru daune aduse societatii din vina sau in legatura cu munca sa este de trei ani. Dar ... (vezi toată discuția)
Penalizare salariat lilianan lilianan Buna ziua, Care sunt etapele care trebuiesc parcurse pentru penalizare unui salariat care si-a indeplinit sarcinile necorespunzator defectand un ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu vine la serviciu Ghica Mihaela Ghica Mihaela Buna ziua, Avem un angajat care este si asociat in SRL, pana in 06.2013 a fost si administrator si director general, dupa care a fost inlocuit din cauza ca ... (vezi toată discuția)