avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cerere concediu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cerere concediu

Imi poate refuza seful cererea de concediu ? Si daca da, cate astfel de cereri in poate refuza ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:34, 29 Iunie 2012
1. La ce fel de concediu va referiti?

2. Daca va referiti la concediul de odihna iata ce spune Codul muncii:

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.

(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

3. Daca angajatorul va refuza efectuarea concediului de odihna in mod nejustificat faceti o sesizare la ITM.
Da la concediul de odihna ma refeream. Multumesc frumos pentru raspuns. Deci sa inteleg ca teoretic angajatorul ma programeaza, nu ma pot programa eu. Am pus aceasta intrebare pentru auzisem ca angajatorul it refuza o singura cerere de concediu, pe a 2 a fiind obligat sa o accepte. Nu am cazut de acord cu colegii in privinta concediului suntem 2 care vrem in aceasi perioada ... Si ma gandeam sa fac o cerere care sa se suprapuna cu inceputul concediului colegului ... seful sa o refuze, iar a 2 a sa o suprapun cu a lui exact cand am eu nevoie. Este posibil asa ceva ?! Multumesc frumos inca o data !
1. Daca cititi art.148 din Codul muncii vedeti ca programarea se face de catre angajator dar cu consultarea salariatului respectiv incat plecarea acestuia in concediul de odihna sa nu incurce nici activitatea unitatii si nici pe salariat.

2. Prin negociere directa si intelegere de ambele parti veti ajunge la o solutie convenabila pentru amandoi.
tudorvaleriu a scris:

1. Daca cititi art.148 din Codul muncii vedeti ca programarea se face de catre angajator dar cu consultarea salariatului respectiv incat plecarea acestuia in concediul de odihna sa nu incurce nici activitatea unitatii si nici pe salariat.

2. Prin negociere directa si intelegere de ambele parti veti ajunge la o solutie convenabila pentru amandoi.


Multumesc frumos pentru raspunsuri, eu sincer sa fiu nu ma inteleg foarte bine cu seful si tocmai de aceea ma interesa un raspuns mai concludent legat de intrebarea mea. O zi frumoasa !
1. Un raspuns mai concludent de atata nu se poate.

2. Incercati sa vorbiti si la ITM poate va ajuta daca fac o verificare la angajator cu privire la acordarea concediilor de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna goplanet goplanet In ce conditii se poate refuza programarea angajatului in concediu de odihna intr-o anumita perioada a anului ? (vezi toată discuția)