avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata asigurari de sanatate 5,5%
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata asigurari de sanatate 5,5%

Casa judeteana de asigurari de sanatate mi-a trimis o instiintare ca acum 5 ani nu am platit asigurarile de sanatate corespunzatoare veniturilor din inchirierea unui apatament. Valoare 500 lei plus 500 lei majorari; total 1000 lei. Eu nu am stiut de aceata obligatie si ma intereseaza daca este legala.
Multumesc pentru evantualele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:47, 21 Iulie 2012
Da, este legala - Legea 95/2006 art.257 (2) f.
Aveti obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor numai în cazul în care, nu ati realizat venituri din: salarii, activitati independente, indemnizatie de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
boerica, utilizator
cretzustancu a scris:



Casa judeteana de asigurari de sanatate mi-a trimis o instiintare ca acum 5 ani nu am platit asigurarile de sanatate corespunzatoare veniturilor din inchirierea unui apatament. Valoare 500 lei plus 500 lei majorari; total 1000 lei. Eu nu am stiut de aceata obligatie si ma intereseaza daca este legala.
Multumesc pentru evantualele raspunsuri



In legea nr. 95 din 2006 avem:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.



Dupa cum se vede sunt situatii in care se plateste CASS pentru veniturile din chirii iar in altele, nu. Care-i situatia dvs.? Obtineti si alte venituri in afara celor din chirii? Care sunt acestea?
Multumesc pentru efortul de a ma ajuta. Singurul venit in afara de cel din chirie este o pensie militara (acum diminuata). Am inteles ca in anumite situatii se acorda diminuari la contributie sau la majorari; sau poate la amandoua - nu stiu. Nu stiu nici care este termenul de prescriere a obligatiei de plata.
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 15 Iulie 2012
cretzustancu, utilizator
In cazul dvs. trebuie sa platiti 5,5% C.A.S.S. si pentru veniturile din chirii. Nu intrati la excluderi, dupa cum se vede si in citatul din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)