Buna ziua,
Am o prietena care s-a angajat la firma X, punct de lucru P, cu sediul central in B, in functia de vanzator gestionar. Colega ei a fost angajata in aceeasi zi, au semnat contractele de munca si o anexa in care se prevede ca in cazul incetarii activitatii la initiativa angajatului in mai putin de 6 luni de la data angajarii, vor plati 400 lei cheltuieli de inventariere. Acum o persoana de la resurse umane, le-a intrebat de ce nu au semnat si anexa conform careia in cazul incetarii activitatii la initiativa angajatului in mai putin de 1 an de la data angajarii vor plati 1500 lei. Fetele au spus ca nu au fost informate de aceasta anexa la momentul respectiv, ori acum departamentul resurse umane va decide daca va trebui sa mai semneze aceasta anexa, motivand ca aceasta politica a firmei este de mai bine de 7 luni. Daca se va decide ca trebuie sa semneze fetele au de ales sa o faca sau in cazul in care refuza vor fi demise.
Este legala aceasta clauza pusa acum la doua luni de la angajare? Aceasta clauza este pusa cu scopul de a nu pleca din firma pentru un job mai bun in alta patre (asa a motivat o persoana de la departamentul de resurse umana aceasta clauza)
Fetele nu vor nici sa fie puse in situatia sa plece daca refuza aceasta clauza, dar nici sa isi asume obligatia ca vor ramane (firma plateste salarii mici, conditiile de munca nu sunt dintre cele mai bune, dar nu au avut alternativa, aveau nevoie de un loc de munca, bun sau rau)
Nimeni si nimic nu va poate impiedica sa plecati din firma, cand doriti, evident cu respectarea prevederilor din Codul muncii. Daca la angajare ati preluat o gestiune pe baza de inventar, normal ca la plecare se va face un inventar.Acea anexa, chiar semnata, este, in cel mai bun caz abuziva. Pentru nesemnarea acestor anexe nimeni nu poate fi sanctionat, in nici-un fel.
Eu as sugera sa se prezinte cazul la ITM.
Revin cu o problema legata de aceasta firma. S-a cerut o adeverinta de salariat necesara la banca pentru o reesalonare a unui credit (salariul de acum fiind mult mai mic decat salariul avut la firma anterioara, nu poate plati ratele stabilite initial) dar patronul a spus ca nu elibereaza adeverinte persoanelor care nu au o vechime de cel putin 3 luni (fata lucreaza din 30.04.2012), ori de la banca i s-a spus ca poate lucra si de o zi, e valabila adeverinta din moment ce este vorba de o reesalonare in functie de salariul actual a unui credit existent. Este legal refuzul firmei de a elibera adeverinta in acest caz?
Multumesc
Nu este legal refuzul angajatorului ... Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
Revin cu o problema in acest caz. As dori sa stiu daca aceste aspecte sunt legale sau macar "normale"
- in zilele libere angajtul trebuie sa ceara aprobare si sa si obtina aprobarea pentru a parasi orasul
- nu este permis schimbul de tura, pentru a schimba tura trebuie motive foarte bine intemeiate, spre exemplu faptul ca o angajata trebuie sa-si ia mama de la aeroport nu este un motiv bine intemeiat pentru a schimba tura
- concediile nu sunt permise in lunile iunie, iulie, august, septembrie, decembrie, (pai daca o persoana vrea sa mearga la mare are doua variante: isi da demisia sau se duce in februarie sau octombrie)
- concediul este tinut de colega care lucreaza ore suplimentare care nu sunt platite
- orele suplimentare sunt considerate de la 200 de ore in sus, si oricum nu sunt platite
1 - in zilele libere angajtul trebuie sa ceara aprobare si sa si obtina aprobarea pentru a parasi orasul
Daca este vorba despre recuperari sau invoiri , atunci va trebuie intocmita o cerere care se aproba de catre angajator.
2 - nu este permis schimbul de tura, pentru a schimba tura trebuie motive foarte bine intemeiate, spre exemplu faptul ca o angajata trebuie sa-si ia mama de la aeroport nu este un motiv bine intemeiat pentru a schimba tura
Modificarea repartizarii programului de munca se face de catre angajator .. pentru exemplu dat, se poate face o cerere de invoire si nu este nevoie sa se faca schimb de tura - parerea mea
3 - concediile nu sunt permise in lunile iunie, iulie, august, septembrie, decembrie, (pai daca o persoana vrea sa mearga la mare are doua variante: isi da demisia sau se duce in februarie sau octombrie)
Art.148 alin.1 C.mun. : Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
4 - concediul este tinut de colega care lucreaza ore suplimentare care nu sunt platite
- orele suplimentare sunt considerate de la 200 de ore in sus, si oricum nu sunt platite
Munca prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal, este considerată muncă suplimentară.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
In speta, putetis sesiza caeste aspecte Inspectiei Muncii sau ITM-ului.
p.s.
sunt undeva aceste aspecte reglementate in cadrul angajatorului dvs?