Daca in aerul expirat, valoarea alcolemiei indica 0,48 mg/l iar in urma analizelor de sange valoarea alcolului la ambele probe se situeaza sub 0,8 mg/l, care este procedura ?
1.- se suspenda dreptul de a conduce de la data cand s-a intamplat fapta pe o perioada de 3 luni + amenda ?
2.- se asteapta solutionarea dosarului (NUP) dupa care de la data ramanerii definitive a solutiei, se suspenda dreptul de a conduce pe 3 luni + amenda ?
3.- Care este procedura ?
Multumesc anticipat .
Daca valoarea alcoolemiei a fost de 0,48 mg/l alcool pur in aerul expirat,indiferent de rezultatul probelor de sange de intocmeste dosar penal.Daca probele de sange sant sub limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge cu siguranta se va solicita si un calcul retroactiv pentru a se stabili valoarea alcoolemiei in momentul opririi.
HG 1391/2006
Art. 193. – (1) Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. (2) După recoltarea probelor biologice poliţistul rutier reţine permisul de conducere şi eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
(3) Atunci când conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa actul de identitate şi nici permisul de conducere, poliţistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la
instituţia medicală autorizată sau instituţia medico-legală să facă verificări în evidenţe pentru stabilirea identităţii acestuia şi a situaţiei permisului de conducere.
(4) În situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, poliţistul rutier îi aduce acestuia la cunoştinţă, prin înştiinţare scrisă pe care i-o înmânează imediat, că nu mai are dreptul să conducă autovehicule sau tramvaie, până la finalizarea dosarului penal, precum şi obligaţia de a preda permisul de conducere serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta.
Art. 194. – (1) Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează două probe biologice la interval de o oră între prelevări. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe biologice nu se efectuează calculul retroactiv al alcoolemiei.
(2) Refuzul persoanei examinate de a i se recolta cea de-a doua probă biologică se consemnează în procesul-verbal de prelevare.
Art. 219.
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală sau încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat sau ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art.112 lit.c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
multumesc domnule avocat Patrascu Razvan =D> ,in special pentru posturile dumneavoastra clare, concise,la obiect ,care m-au determinat si pe mine sa iau decizia " corecta ",si anume am cerut recalcularea alcoolemiei dupa o documentare temeinica , probe de sange 1 si 0,8,in urma recalcularii 0,4 - 0,5, deci se poate ! fara bani dar bine informat si sfatuit,mentionez ca nu am avut avocat,insa recomand dar sa fie avocat in adevaratul sens al cuvantului nu doar cu numele......
stie cineva cam in cat timp aproximativ, dupa ce pleaca dosarul de la politie la parchet ( propunere NUP in cazul meu )
- in cat timp imi vine citatie de la parchet 1 luna 2, 3,?
-ma mai audiaza procurorul sau poate sa imi vina direct raspunsul cu hotararea procurorului?
-care este procedura ?
Nu vreau sa te speriu,dar si mie la recalculare mi-a iesit 0,6 alcoolemia ( aveam in sange mai mult ca tine) ,de la politie au trimis dosarul catre parchet cu propunerea de N.U.P ,doar ca procurorul de caz nu a tinut cont de valoarea recalculari,spunand ca se poate sa fi mintit in declaratie,bineinteles ca a urmat procesul,anularea permisului si asa mai departe.La valorile tale ai putea sa scapi cu o amenda administrativa si suspendarea permisului 90 zile.Bafta.
nu am spus ca am scapat bineinteles ca procurorul decide ,insa consider ca fara recalculare favorabila este foarte greu ,scapi atunci cand vezi permisul in mana !
dar sa gandim pozitiv.......merci .