avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident fara victime si alcoolemie - consecinte
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident fara victime si alcoolemie - consecinte

fratele meu a facut un accident cu masina fara victime si a fost depistat cu o alcolemie de 0.56 ml in aerul respirat, as vrea sa stiu daca va fi pus sub urmarire penala sau i se va anula permisul?
Cu siguranta i s-au recoltat probe bilogice. Daca se va stabili ca a condus cu alcoolemie mai mare decat limita legala i se va intocmi dosar penal, probabil va fi condamnat cu consecinta anularii permisului.
Art. 193-HG1391/2006
(1) Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat la cea mai apropiată instituţie medicală autorizată sau instituţie medico-legală pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
(2) După recoltarea probelor biologice poliţistul rutier reţine permisul de conducere şi eliberează dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
(3) Atunci când conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa actul de identitate şi nici permisul de conducere, poliţistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la
instituţia medicală autorizată sau instituţia medico-legală să facă verificări în evidenţe pentru stabilirea identităţii acestuia şi a situaţiei permisului de conducere.
(4) În situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra sa permisul de conducere, poliţistul rutier îi aduce acestuia la cunoştinţă, prin înştiinţare scrisă pe care i-o înmânează imediat, că nu mai are dreptul să conducă autovehicule sau tramvaie, până la finalizarea dosarului penal, precum şi obligaţia de a preda permisul de conducere serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta.

Dosarul penal se intocmeste indiferent de valoarea probelor biologice daca valoarea din aerul expirat depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat.In functie si de rezultatul probelor biologice ,dosarul va primii o solutie.Probabil se va solicita si un calcul retroactiv al alcoolemiei,pentru a se afla valoarea acesteia din momentul incidentului.
ma intereseaza care este limita legala,nu i s-a luat sange pt k a putut sa sufle in fiola si de acolo a rezultat 0.56 alcool in aerul expirat ?
Daca a avut 0,56mg/l alcool pur in aerul expirat obligatoriu trebuia sa i se ia si probe biologice.Politistii de obicei nu prea insista asupra acestui aspect si nici nu informeaza intodeauna despre consecinte,consemneaza refuzul si intocmesc dosar penal.

ART. 87
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.


.
Va rog am condus subinfluenta alcol și am avut 0,49 în aerul expirat poate să-mi anuleze permisul și ce să poate întâmpla, va rog.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2020
Talos, utilizator

Alte discuții în legătură

Alcol la volan florin17 florin17 intrebare de 1000 de puncte, am suflat in aparatul alcoltest unde a iesit o,87 dar nu am mers la spital, cum iese pana la urma ? (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)