Sunt proprietarul unui apartament achizitionat prin credit in anul 2010. Tot de atunci l-am inchiriat unei familii care s-a dovedit in timp foarte neserioasa in a plati la termen suma agreata conform contractului de inchiriere. Contractul a fost inregistrat la administratia financiara si am platit impozit.
Pe la sfarsitul lui 2011 am plecat din tara. In acea perioada intarziasera vreo 2-3 luni cu plata chiriei, astfel ca m-am dus peste ei si am semnat ambele parti rezilierea contractului (mai si platisem impozit pentru niste bani pe care nu-i primisem).
Am plecat din tara, lasand pe mama mea sa se ocupe de chiriasi, care au platit pana la urma suma restanta la vreo luna dupa ce plecasem. Nu am mai facut contract la administratia financiara pentru ca nici nu mai vroiam sa platesc impozit pentru niste bani pe care puteam sa-i iau cu intarziere sau chiar deloc, dar si pentru ca nu stiam exact daca o sa plece de acolo sau nu, fiind o situatia destul de incerta.
Legal eram acoperit de rezilierea contractului dar si de o alta notificare adresata chiriasilor prin care le solicitam sa paraseasca apartamentul, pe care chiar au semnat-o (desi nu aveau de gand sa plece).
Incepand cu luna aprilie 2012 nu au mai facut nicio plata, avand acum deja peste 1000 euro restanta. Mai au si restanta la intretinere tot cam de 1000 de euro.
Intrebarea este ce pot face eu acum? Pentru mine e aproape clar ca, nu numai ca nu pot sa mai plateasca cei 2000 de euro (o suma mare pentru oricine cu venituri medii) dar ca nu mai vor sa plateasca, tocmai pentru ca stiu ca in acest timp nu a mai existat niciun contract intre parti.
Solutia ar fi sa apelez la un avocet si sa incep procedurile legale pentru obtinerea hotararii de evacuare a acestora de catra instanta (care probabil dureaza foarte mult), motivand faptul ca acestia nu mai au contract din 2011 si ca nu au parasit apartamentul inca de cand a fost reziliat contractul. E drept ca acestia au mai ramas dar platile pe care le-au facut intre timp au fost facute personal catre mama mea, fara sa existe vreo dovada scrisa sau transfer bancar, fiind in numerar.
Nu ma intereseaza decat sa-i vad plecati de acolo pentru a putea sa-l pot inchiria unor alti chiriasi si poate mai pot recupera si cate ceva din prejudiciu.
Ratele catre banca la contractul de credit le plateam din chirie dar de vreo 2 luni platesc din buzunar. Platesc bani ca sa stea altii acolo pe gratis.