avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort dupa 6 luni si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort dupa 6 luni si partaj

Buna ziua,

Am si eu o mica problema poate ma ajuta cineva. Sunt casatorit de aproximativ 6 luni si din motive ce nu as dori sa le dezbat aici doresc sa divortez. Nu avem bunuri comune imobile sau mobile si nici copii. Problema este faptul ca eu sunt asociat la doua firme si am cota parte din profit. Intrebarea mea este: avand in vedere ca in lunile de casatorie sotia nu m-a ajutat in nici un fel la buna functionare ale celor firme si nici nu a fost interesata de activitatea mea, in ce masura ea poate sa abia pretentie la o parte din profitul obtinut de mine si in ce masura pe viitor poate avea pretentie la parti sociale detinute de mine. Mentionez faptul ca functia de asociat a fost obtinuta inainte de casatorie si precum si faptul ca desi sunt actionar nu sunt administrator cu titlu legal.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: saaa , utilizator 09:14, 9 Ianuarie 2009
Atat timp ce dumneavoastra erati asociat in firmele respective inainte de incheierea casatoriei, sotia nu are dreptul sa ridice pretentii la partile sociale detinute.
In ceea ce priveste divortul, nu se poate realiza pe cale amiabila deoarece nu este indeplinita o conditie legala , si anume sa fie trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei (chiar daca cealalta conditie este indeplinita si anume : nu sunt copiii minori rezultati din casatorie).
Puteti divorta insa invocand un motiv de divort si nu pe cale amiabila.
Buna ziua,

bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Cata vreme dividendele v-au fost platite in timpul casatoriei atunci acestea sunt bunuri partajabile.
Dupa desfacerea casatoriei, mai ales ca ati dobandit partile sociale inainte de casatorie, nu poate emite pretentii la acestea sau la dividendele platite dupa finalizarea divortului.

Cu stima,
av. Costi Boncu
Va multumesc pentru raspuns! Dar totusi cine face auditul societatii pentru a se vedea ce suma mi se cuvine si apoi sa se imparta cu sotia. Si legat de partaj am inteles ca se poate face oricand dupa divort, deci eu ma pot astepta ca dupa 20 de ani de divort sa fiu chemat sa platesc partea ei pentru cele 6 luni. Gresesc?
Cererea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort sau separat. Cererea de partaj o puteti face si dumneavoastra. Daca se va solicita desfacerea casatoriei prin divort invocand culpa exclusiva a unuia dintre soti, cele doua capate de cerere se vor disjunge, partajul urmand a se judeca dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Referitor la dividente, in functie de domeniul de activitate al firmelor si de pregatirea dumneavoastra profesionala, ati putea incerca sa demonstrati caracteul lor de bun propriu destinat exercitatii profesiei. În cazul în care un soţ exercită mai multe profesii, bunurile destinate exercitării fiecăreia dintre acestea sunt proprii, cu condiţia să fie vorba de îndeletniciri cu caracter profesional.
Sau firma poate sa reinvesteasca profitul si sa nu mai acorde dividente.
Dar cel mai indicat ar fi sa consultati un avocat.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Mai bine va documentati sa vedeti cum e mai indicat sa divortati, vedeti daca asta e sigur mai bine poentru dv. si rezolvati si partajul odata cu asta.
Depinde in ce anume s-au dus dividendele alea, unde sunt ele sau ce s-a cumoparat din ele... Ca nu inteleg, sunt sau nu bunuri de impartit? Ca si banii sunt niste bunuri...
NU e recomandat sa stati sa asteptati ca altcineva sa ia initiativa partajului.
Este de vazut daca asteptati mai bine inca vreo cateva luni ca sa divortati in toamna prin acord sau care alte variante mai sunt, in functie si de discutiile cu sotia etc.
Nu face nimeni niciun audit al niciunei societati, dividendele sunt dividende, nu se face audit oentru determinarea lor. Poate ca, cine stie, asociatii hotarasc sa ramana dividendele in societate pentru investitii sau, cine stie...

Asa incat, ca si colega, va spun sa va duceti sa va informati ca sa luati o decizie in cunostinta de cauza. Dar divortul dupa numai 6 luni de casnicie nu mi se pare chiar o decizie temeinica. Evident, e numai o parere, fiecare are situatia lui distincta.

Succes!

Alte discuții în legătură

Parti sociale srl ,fostul sot unic asociat d-r d-r In timpul casatoriei s-a infiintat un SRL ,sotul fiind unic asociat . Partile sociale pot intra in masa partajabila a bunurilor comune ? (vezi toată discuția)
Partaj dividende smoothie smoothie Va rog sa ma lamuriti in cateva probleme legate de procedura de partaj de dupa divort. 1. sotul este asociat unic la societate infiintata inainte de ... (vezi toată discuția)
Dividende vasilica ursulica vasilica ursulica In cursul casatoriei am ridicat din societatea la care sunt unic asociat dividende .As vrea sa stiu daca acestea intra la partaj chiar daca acestea au fost ... (vezi toată discuția)