avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare

Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor?
Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea a contractului de munca cu acordul partilor. Am refuzat. Ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 1 Iulie 2012
E diferenta intre demisie si incetarea cu acordul partilor.
Doriti sa ramaneti in preaviz sau sa plecati din firma imediat? In cazul 2 e corecta varianta propusa de angajator. Daca insa doriti sa respectati termenul de preaviz ca mentineti demisia, act juridic unilateral al d-voastra.





Art. 55 Încetarea contractului individual de muncă
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Art. 81 Demisia
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
1. Sunt doua situatii distincte prevazute ca atare si in Codul muncii:

Art. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


2. Incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b) nu prevede o perioada de preaviz ci se face la data la care au picat de acord ambele parti.

3. Incetarea CIM prin demisie (art.81) inseamna efectuarea preavizului prevazut in CIM cu exceptiile prevazute de alin.(7) si (8).

4. Daca doriti sa scapati mai repede puteti sa semnati cererea de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b).
Multumesc frumos pentru raspuns!
@ b-8

Demisia nu este totuna cu incetarea c.i.m. cu acordul partilor .. in prima situatie se poate efectua sau nu preaviz , iar in cea de-a doua nu se acorda preaviz. Insa, ambele sunt modalitati de incetare a raportului de munca.
De asemenea, demisia nu se aproba de catre angajator , iar la incetarea c.i.m. cu acordul partilor trebuie realizata manifestarea de vointa a amabelor parti (altfel spus, ambele parti trebuie sa fie de acord).

Nu se intampla nimic, c.i.m. va inceta prin demisie .... dvs aveti posibilitatea de a refuza solicitarea angajatorului de incetare a c.i.m. cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de demisie cu acordul ambelor parti EritroxylonX EritroxylonX Buna ziuaaa, cine imi poate da si mie un model de cerere de demisie cu acordul ambelor parti? (vezi toată discuția)
Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)
Terminarea concediului de ingrijire copil mikitud mikitud buna ziua In situatia in care salariata nu doreste sa se mai intoarca la serviciu care este procedura de incetare a contractului si cu ce articol? Multumesc (vezi toată discuția)