avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Va rog sfatuiti-ma in urmatoarea problema: am castgat un proces si am ajuns sa la executarea silita - la prima licitatie nu s-a prezentat nimeni iar la a doua s-au inscris 2 licitatori dar in ziua respectiva executorul sub pretextul ca eu ca si creditor nu am platit in intregime onorariul, am paltit totusi suma ceruta la momentul cand a preluat dosarul , nu a mai tinut licitatia chiar daca i-am propus sa o achit pe loc.
Ulterior i-am cerut scris sa reia procedurile de licitatie dar refuza si nu am primit nimic oficial privitor la motivele pentru care refuza.
O alta nemultumire e ca evaluatorul la care m-a trimis executorul si pe care l-am platit a facut o supra evaluare evidenta a imobilului si terenului !!!
Cel mai recent răspuns: i.dreghici , utilizator 21:19, 2 Iulie 2012
1-In situatia in care detineti achitate obligatiile asumate fata de executorul judecatoresc ,
acesta este obligat sa finalizeze procedura de executare silita,asta daca nu exista ceva interese...
2-Raportul de evaluare al imobilului ,legal este intocmit de expert ANEVAR,care daca utilizeaza procedura uzuala si coeficientii de actualizare ,are obligatia sa formuleze un raport temeinic care sa justifice valoarea bunului evaluat
3-Daca executorul staruie sa nu finalizeze procedura de executare silita,aveti dreptul sa solicitati oficial incetare executarii silite cu acel executor,urmand a relua procedura cu alt executor,care sa se achite de obligatiile asumate in termen legal,cu mai mult interes si profesionalism
Multumesc dar din pacate in teorie suna bine iar practic nu stiu ce se poate face - legile romanesti favorizeaza astfel de manevre dubioase - eu banuiesc ca e mana debitorului care si pe parcursul procesului a incercat tot felul de tertipuri.
Dar chiar nu poate fi tras la raspundere acest executor pentru tergiversarea/neorganizarea licitatiei?
Privitor la evaluator - acesta a supraevaluat imobilul aproape dubland suprafata si trecand-o cu etaj chiar daca fisa cadstrala arata ca nu e asa.Unde si cum poate fi reclamat evaluatorul?
i.dreghici a scris:

chiar nu poate fi tras la raspundere acest executor pentru tergiversarea/neorganizarea licitatiei?
Unde si cum poate fi reclamat evaluatorul?

1-Impotriva executorului,daca detineti probe temeinice si indubitabile care sa ateste incalcarea dispozitiilor L nr 188/2000 si a obligatiilor asumate,puteti formula plangere la uniunea nationala a executorilor judecatoresti
2-Impotriva evaluatorului,daca detineti probe temeinice care sa dovedeasca ca acesta nu a respectat procedura legala de evaluare,puteti sesiza oficial ANEVAR
Indubitabil, puteti face cobtestatie la executare impotriva refuzului executorului de a efectua un act de executare. Plangerea la UNEJ e doar frectie la picior de lemn. Nu trebuie sa detineti nicio proba - executorul este obligat sa tina licitatia, iar daca nu se vinde sa organizeze un nou termen de licitatie.
Capitolul V - Desfasurarea activitatii executorilor judecatoresti

Art. 56
(1) Refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act sau de a efectua o executare silita se motiveaza, daca partile staruie in cererea de indeplinire a actului, in termen de cel mult 5 zile de la data refuzului.
(2) In cazul refuzului nejustificat de intocmire a unui act partea interesata poate introduce plangere in termen de 5 zile de la data la care a luat cunostinta de acest refuz la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul biroul executorului judecatoresc.
(3) Judecarea plangerii se face cu citarea partilor. In cazul admiterii plangerii instanta indica in hotarare modul in care trebuie intocmit actul.
(4) Hotararea judecatoriei este supusa recursului.
(5) Executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze hotararii judecatoresti ramase irevocabile.
(6) Nerespectarea, cu rea-credinta, de catre executorul judecatoresc a obligatiei stabilite in alin. (5) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani, iar daca fapta a fost savarsita din culpa, cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Alte discuții în legătură

Tergiversarea procedurii de executare silita de catre executor gabrieladina gabrieladina in urma castigarii procesului civil, am demarat procedura executarii silite, devreme ce debitorul nu-si executa obligatiile de buna voie. Debitorul fiind ... (vezi toată discuția)
Raspunderea executorului judecatoresc Martonze Martonze 1.Cum si cine poate trage la raspundere un executor judecatoresc, care nu a respectat procedura executarii silite si a avut o incercare de inselatorie privind ... (vezi toată discuția)
Reclamatie impotriva executorului judecatoresc kittysor kittysor In anul 2013 un urma nerespectarii conditiilor din contractul de credit cu o banca, creditul a devenit scadent si suma a fost inaintata catre un executor ... (vezi toată discuția)