Buna ziua!
Am rugamintea sa mi se comunice cum trebuie sa procedez pentru a obtine consemn vamal pentru fiul meu in varsta de 5 ani. In urma divortului minorul mi-a fost incredintat insa, tatal are program de vizita. In perioada in care copilul este cu tatal am informatii ca ar incerca sa-l scoata din tara. Imi poate da cineva un sfat, va rog?
Nu este necesar o interdictie expresa sau un consemn la granita pentru ca tatal sa nu scoata minorul din tara.
Citi art. 30 din legea 248/2005 cu ultimele modificari.
Tatal are nevoie de acordul dvs. pentru a putea calatori impreuna cu minorul in afara tarii.
...
b) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
Dvs. insa puteti scoate copilul din tara fara acordul tatalui, pentru ca minorul v-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca.
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
Eu am o problema asemanatoare ,fosta concubina a plecat din tara fara acordul meu si fara a avea o hotarare definitiva si irevocabila iar acum nu stiu sigur cum pot face sa il aduc acasa mai repede .. Este posibil sa cer un consemn la frontiera daca cumva va intra in tara sau daca va incerca ??