buna ziua.uncesc la o firma pariculara de 4 ani.programul de lucru este de 2 zile de munca de la 7 pina la 19:30 si apoi o zi libera.in acest timp nu am avut niciodata concediu.patronul meu spune ca nu avem dreptul la concediu pt ca (avem alte facilitati):nu cumparam tigari sau mincarecu banii din geanta si altele. asi dori daca eu am dreptul la concediu sau patronul meu are dreptate.si asi mai avea o intrebare. am sa ii datorez sefului meu o suma de bani. are dreptul sa imi opreasca tot salariul pt a-si recapata suma sau doar esalonat?multumesc
1. Dreptul la concediu de odihna nu este negociabil...Nu se poate compensa cu tigari :) Asadar, da, aveti dreptul la CO.
2. Nu are dreptul sa va retina nici un leu daca nu are hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
:luck:
Aveti mai jos textele de lege pentru a argumenta angajatorului dvs ce drepturi aveti :
1. Art. 144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
2. Constitutia Romaniei
art.41 (2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamânal, concediul de odihna platit, prestarea muncii în conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege.
3. În conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva şi irevocabila.