Buna ziua,
Sunt intr-o situatie foarte delicata. De ceva timp viata alaturi de sotia mea este un calvar. As dori sa divortez, dar stiu sigur ca nu doreste acest lucru si ca nu voi reusi niciodata s-o conving sa mergem pe ideea de culpa comuna. Din pacate avem si o fetita de doi ani, la care tin foarte mult, si bunuri mobile si imobile, luate insa (ca sa complicam si mai mult lucrurile) in rate, toate pe numele meu. Eu as vrea ca totul sa se solutioneze cat mai elegant, as lasa chiar de la mine unele lucruri. Cat poate dura divortul in cel mai rau caz? Din cate stiu sansele de a castiga custodia copilul sunt f mici, dar daca i-l las mamei se pot face intelegeri de genul: iti las si casa, platesc si jumatate din ratele pentru ea, dar nu mai platesc pensie alimentara? Care sunt criteriile pentru incredintarea copilului? Mai sunt multe intrebari, pe care cu voia dumneavoastra, daca imi raspundeti, le voi pune pe parcurs.
Oricum, un lucru e clar, voi avea nevoie de un avocat bun.
Va multumesc anticipat pentru ajutor
in ce priveste pensia de intretinere nu se pot face invoieli de genul celei descrise de dvs.
Pensia este un drept al copilului la care mama nu are dreptul sa renunte.
Un divort poate dura 6-7 termene ( adica 6,7 luni).
In principiu se pot face chestiuni care sa lungeasca procesul dar nu poate dura la nesfarsit.
Buna seara,
Chiar mi-am dat seama apoi ca am scris o mare prostie. Mai ales ca se poate intelege de acolo ca nu m-ar interesa soarta copilului. Nu incerc sa fug de obligatiile de tata. Stiu ca pensia alimentara poate ajunge la 1/4 din venit, iar la cat o iubesc pe fetita, nu m-ar deranja acets lucru daca nu as avea niste rate mari de platit. 1/4 din venit la pensia alimentara + ratele insumate, nu as mai putea supravietui. Poate prelua ea o parte din rate, in conditiile in care ii las casa pentru comfortul ei si al copilului?
Va multumesc pentru promtitudine.
In situatia in care continuarea casatoriei nu mai este posibila, bunurile comune dobandite in timpul casatoriei vor fi supuse partajarii. Puteti cere partajul bunurilor comune prin cerere de divort sau intr-o actiune separata dupa incheierea divortului.
In situatia partajarii casei, instanta va dispune care dintre soti o va dobandi, iar cel care o dobandeste va avea obligatia legala sa achite ratele, el fiind considerat proprietarul imobilului.
Bunurile dobandite de catre cei doi soti , sunt , de la data casatoriei , bunuri comune ale acestora .(au situatia juridica a unor bunuri proprietate in devalmasie , cu exceptiile prevazute in art 31 COD.Fam
Nu are relevanta cine este titularul contractului , bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt tot bunuri comune ale sotilor.
Mama poate solicita sau nu pensia de intretinere .(solicitarea acesteia reprezinta o facultatea a mamei , nu o obligatie ).Aceasta pensie poate constitui 1/4 din veniturile continue ale sotului, pe cale de consecinta instanta de judecata poate acorda si mai putin.
Totusi , daca dvs ati avut o contributie mai mare la achizia bunurilor comune , o puteti dovedi prin orice mijloc de proba.
Are foarte mare importanta cine e titular de contract in anumite situatii. INsa sa clarificati ori sa va faceti o privire de ansamblu aici, referitor la un divort, e cam greu.
Astfel, titularul de contract ramane obligat fata de banca, indiferent de ce va scrie in hotararea judecatoreasca de partaj. Daca prin hotarare sotia se poate angaja la plata creditului si o puteti executa in caz de neplata, la Biroul de credite ghiciti cine va fi trecut ca restant?
Daca mai aveti 3 case, masini si nicio intentie de a lua credit urmatorii ani, ok, se poate face. Altfel insa, va puteti trezi ca nu puteti trai decat in chirie pana suntet sters din baza de date a bancilor...
Pensia e o facultate a mamei de a o cere, insa e o obligatie a instantei de a se pronunta asupra ei... Asa incat, o cere au ba mama, nu conteaza, instanta o va pune in discutie si se va pronunta cu privire la ea.
Apoi un dosar de divort poate dura peste jumatate de an, corect, poate dura si un an, dar daca socotim si caile de atac si perioadele de redactare a hotararilor, putem ajunge linistiti la cativa anisori, vreo 2-3, dupa caz si instanta.
Daca mai e si partaj, 2 ani devine putin daca partile se indarjesc in lupta. Sau daca una dintre parti se porneste sa introduca vreo banca in dosar etc.
Asa incat, un raspuns care sa va multumeasca nu prea se poate, ca nici dv. nu stiti inca mare lucru despre unde or s-o ia lucrurile, iar noi trebuie sa facem previziunile cele mai sumbre posibile... Ceea ce poate fi total nerelevant ulterior, in practica, pentru dv.
Cat despre incredintarea copilului, iacata un alt motiv de intindere a procesului... se tine cont de atasamentul copilului fata de parinti, de posibilitatea lor de a-l creste efectiv, de programul de la munca si/ sau venituri, de persoane care pot ajuta fiecare parinte, de cine a avut concediu de crestere si multe altele, de la caz la caz.
Am uitat sa va spun de cat de mult poate intinde o parte procesul, in special in cazul in care nu doreste sa divorteze... Ca poate sa nu fie acasa la ancheta sociala, poate cere termen de angajare avocat, poate depune intampinarea tarziu (daca depune, evident), poate face reconventionala, se poate imbolnavi, i se poate imbolnavi un martor... si uite-asa vreo 4 termene, adica mai bine de 4 luni in care nu s-a intamplat nimic in dosar!
Procesul mai depinde si de cum si cat se vor intelege sotii, daca sotia e dispusa sa refinanteze creditul, aici insa veti vedea ca ajunge ca dosarul dv. sa depinda si de criza financiara... Ca sa nu credeti ca exagerez cand va spun ca sunt multe, dar tare multe variabile...
Asa incat, mai bine cereti o consultatie mai aplicata... Adica ori va puneti viata aici pe forum, ori va duceti la o consultatie in afara forumului... cam asa ceva. In caz ca alegeti prima varinata, asteptam detalii.
Succes!
Alte discuții în legătură
Partaj
donisa
Buna ziua. de 4 ani sunt in Anglia si am divortat de sotul meu in aceasta tara el fiind in Romania.divortul s-a pronuntat anul trecut in octombrie si este ... (vezi toată discuția)