1. este foarte important cum a fost facuta donatia. daca a fost facuta in timpul casatoriei voastre sau inainte de aceasta; apoi daca donatari (primitori) sunt ambii soti sau numai unul dintre ei. daca donatari sunt ambii soti si donatia este facuta in timpul casatoriei, sau anterior casatoriei in vederea incheierii acesteia atunci este considerata bun comun dobandit in timpul casatoriei si va putea fi partajata.
daca donatar este numai unul dintre soti, atunci pot fi supuse impartelii eventualele imbunatatiri aduse locuintei in timpul casatoriei din bani comuni.
2. nu se poate fara sa platiti pensie alimentara. chiar si daca nu ati avea nici un venit, aceasta se calculeaza la venitul minim pe economie si sunteti obligat sa o platiti, deoarece la cresterea si educarea copiilor pana la majorat sunt obligati ambii parinti, chiar daca in urma divortului acestia sunt incredintati numai catre unul din parinti.
Donatia nu e valabila, ea trebuie sa imbrace forma autentica.
Legal nu se poate fara pensie alimentara, dar au mai existat in practica cazuri, insa sotii nu pot sa dispuna cu privire la un drept al copiilor,iar in cazul in care se ajunge la obligarea dumneavoastra la pensie de intretinere ( solutie legala si obligatorie ) este putin probabil ca, indemnati de mama, copiii sa nu va ceara sa le platiti suma lunara cuvenita, adica 1/3 din salariu.
Creditul fiind pe numele sotiei, dansa e interesata de partajarea acestei obligatii comune, insa banca, cu siguranta nu va fi de acord, iar instanta nu poate sa modifice un contract de credit bancar.
Cel mai bine e sa va angajati un avocat, chiar daca considerati ca va descurcati singur.
La o parte din intrebarile dvs. v-a raspuns colega mea, vreau sa fac numai cateva completari: la politie nu aveti de ce sa depuneti plangere ca a parasit domiciliul conjugal, acest lucru se facea pe vremuri, acum nimic nu te mai tine daca vrei sa parasesti domiciliul conjugal si sa divortezi. Trebuie sa mai stiti ca actiunea de divort e una si partajul bunurilor comune e alta. La divort se va stabili carui parinte vor fi incredintati minorii spre crestere si educare, iar celalalt parinte caruia nu i se incredinteaza copiii va fi obligat la plata pensiei de intretinere, indiferent ca are sau nu loc de munca. Celelalte probleme, cu bunurile comune, cu datoriile de la banci, etc, se revolva in cadrul procesului de partaj.
Din relatarile dvs.,rezulta in mod cert ca au existat divergente destul de serioase,chiar daca incercati sa le minimalizati.Nu stiu cum puteati"scoate ceva de la ea",dar daca puteti,ar fi bine sa incercati sa gasiti o modalitate de a relua relatiile pentru a fi mai bine pentru toti ,dar mai ales pentru minori.
Bunurile se imapart conform contributiei efective a sotilor la dobandirea lor,dar plecand de la prezumtia de comunitate de bunuri prev.de ar.35 c.fam..
Cu privire la donatie,depinde cu ce titlu a fost facuta(amanduroroa sau unuia dintre dvs.)
In cazul in care veti ajunge la desfacerea castoriei,culpa in desfacerea casatoriei trebuieste dovedita cu acte,martori,alte probatorii,iar sotul caruia nu ii vor fi incredintati minorii,va fi obligat la plata pensiei de intretinere pentru acestia, conform veniturilor nette realizate in ultimele sase luni.
Pensia de intretinere este pentru minori si in interesul acestora.
Problema juridica cu care va confruntati o veti rezolva impreuna cu un avocat.
Cel mai bine ar fi sa verificati daca exista pe rolul judecatoriei unde domiciliati o actiune de divort depusa de catre sotia d.-stra. , ghidandu-va dupa confirmarea de primire. Mergeti la registratura Judecatoriei de unde apartine locul de domiciliu ultim comun si vedeti ce nr. de dosar aveti.
La arhiva, dupa ce aflati nr. de dosar puteti solicita sa vedeti dosarul pentru a numai astepta citatia si a vedea ce scrie in actiune.
Partajul se va face dupa se va da o hot. def. si irev. de divort.