as vrea sa ma lamuresc si eu o data pentru totdeauna !sa zicem ca
avem urmatoarea situatie: eu casatorita ; in timpul casatoriei parintii mei imi doneaza un apartament. daca ulterior divortez, apartamentul se considera bun comun?intra in masa partajabila?daca da , de ce? daca nu de ce?
in principiu, bunul primit printr-un legat sau donatie sunt bunuri proprii. Deci, nu sunt comune.
Dar pot exista si situatii in care bunul supus donatiei sa devina bun comun ... daca donatorul a intentionat asta. De exemplu parintii unuia dintre soti doneaza un apartament "ca sa aiba si copiii unde sta". Deci intentia lor a fost sa doneze bunul .. ambilor.
La nunti se intampla .. de obicei.. asa ceva ..
:)):)):))
cam asta a fost reactia cand am vazut cine mi-a raspuns...multumesc...a mia oara....
dar nu asta era problema.sa presupunem ca avem si apartamentul nostru si parintii mei mi-l doneaza pe al lor ca e mai mare. ne mutam si la un interval divortam.intra apartamentul donat la masa bunurilor partajabile?
...c.fam. prin art. 31 scoate din sfera bunurilor comune cele primite de oricare dintre soti cu titlu de donatie...pentru ca sa fie bun comun trebuie sa se specifice in contract acest lucru si ambii soti trebuie sa semneze contractul in calitate de donatari...in practica s-a pus problema cuantumului donatiei...in sensul ca daca donatorii nu specifica, bunul va fi bun comun devalmas sau va fi in indiviziune in cota de 1/2 parte pentru fiecare...lucru semnificativ in conditiile ivirii unui divort...
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Donatie
tottenkopfheitten
buna ziua. eu sunt singur la parinti , si acestia vor sa mi doneze un apartament ca mai au unul si sa nu plateasca impozit mai mare. eu sunt casatorit din 1996 ... (vezi toată discuția)