avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotia beneficiaza de donatie daca donatarul decedeaza
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotia beneficiaza de donatie daca donatarul decedeaza

In cazul in care donatarul decedeaza si donatia nu este atacata de nimeni in instanta, sotia beneficiaza de donatie? Mai exact cum poate beneficia de donatie in aceste conditii?
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2020
Broscutza22, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Soția precum și ceilalți moștenitori pot beneficia de donație, aceasta intrând în masa succesorala a defunctului. Astfel, în situația în care defunctul are copii și soție, copiii vor primi 1/4 din moștenire, iar soția supraviețuitoare 3/4.

Cu siguranță mai întâi va trebui sa se facă lichidarea comunității de bunuri dintre soție și defunct (soția va primi 1/2 din bunurile dobândite în timpul căsătoriei, urmând ca apoi sa primească 1/4 din cota rămasă în baza dezbaterii succesiunii).

Menționez ca bunul dobândit prin donație nu face parte din comunitatea de bunuri, cu excepția cazului în care prin contractul de donație se specifica în mod expres ca aceasta e făcută în favoarea ambilor soți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)