avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua
As dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de anumite drepturi in urma decesului tatalui meu(decedat in luna iunie 2012).Mama mea este pensionara si mai este si administrator avand salarul de 800 lei brut.Tatal meu a beneficiat de pensie de batranete si de o pensie(indemnizatie) de deportat(a fost deportat in Baragan).As dori sa mai stiu cum se poate recupera diferenta de pensie a tatalui meu ...acei bani ce statul acum le da inapoi pensionarilor.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Filip Alexandru , utilizator 14:09, 2 Iulie 2012
Daca mama dvs ese pensionara si a fost casatorie cu tatal dvs mai mult de 15 ani, poate beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii.
Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 86. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
Art. 89. – (1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ContSters256457 ContSters256457 tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ? (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)