avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Inchidere firma- cum se stinge persoana juridica?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Inchidere firma- cum se stinge persoana juridica?

Buna ziua.
Legat de un SRL, care este procedura prin care se stinge persoana juridica?
Asociatul unic a decedat, astfel succesorii vor sa lichideze societatea.
Societatea nu are bunuri de nici un fel, actele sunt la zi, fara datorii. Cum ar fi mai simplu, lichidare sau vanzare?
Care este procedura la vanzare si care la lichidare? (eventuale costuri)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 13:19, 4 Iulie 2012
Daca s-a dezbatut succesiunea iar succesorii au preluat partile sociale, vor depune o hotarare de dizolvare - lichidare voluntara si radiere.
Se poate, de asemenea, vinde partile sociale unei terte persoane.
Costurile sunt aproximativ aceleasi, in jur de 500 lei.
Ca si proceduri: la vanzare - hotarare de cesiune a partilor sociale, contract de cesiune, act constitutiv actualizat; la dizolvare - lichidare voluntara si radiere - hotarare de dizolvare - lichidare, bilant de lichidare, hotarare de aprobare a bilantului de lichidare, certificat de atestare fiscala.
In ambele situatii trebuie indeplinita conditia implinirii termenului de 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii de cesiune, respectiv de dizolvare - lichidare. Dupa acest termen se va finaliza procedura aleasa.
Dizolvarea-lichidarea in acest caz nu dureaza 30 de zile deoarece nu este o dizolvare voluntara. Dizolvarea este una judiciara si se pronunta de tribunalul in raza caruia este inmatriculata societatea in temeiul art 237 alin. 1 lit. a si poate dura de la trei luni in sus. Daca mostenitorii ar prelua partile sociale si ar opta ulterior pentru o dizolvare voluntara cred ca ar costa mai mult.
@SAD
237(1) se refera la preluarea patrimoniului de catre o alta persoana juridica. Se aplica oare si in speta mea?
@LUCIAN HUZUM
Sunteti amabil sa detaliati procedura vanzarii?
1. Se poate prelua societatea de catre mostenitori cu beneficiu de inventar si vinde fara a prelua efectiv?
2. In caz de vanzare raspunde administratorul vechi cat si administratorul nou, in caz de un viitor prejudiciu?

Multumesc anticipat
Vanzarea se face prin procedura cesiunii, asa cum v-am detaliat anterior.
Cu privire la preluarea partilor sociale sub beneficiul de inventar, nu cred ca este cazul pentru ca societatea raspunde in limita capitalului social, iar in caz de probleme generate de asociatul defunct, nu se poate atrage raspunderea in solidar a noilor asociati (cei care au preluat partile sociale prin succesiune) intrucat nu se incadreaza in una din prevederile art. 27 alin. 2 Cod procedura fiscala. Voi mai studia problema in acest sens si voi reveni.
Cu privire la raspunderea administratorului, se poate atrage raspunderea acestuia pentru faptele generate in timpul mandatului sau. Reamintesc ca in acceptiunea art. 27 alin. 2 Cod procedura fiscala se face referire numai la administratorii care "au provocat", "nu si-au indeplinit", "au determinat".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale Duddi Duddi Buna ziua In anul 2005 am infiintat o societate comerciala, SRL din care fac parte 2 asociati, ambii administratori. Eu m\'am restrat din societate pentru ca ... (vezi toată discuția)
Plec din tara. ce fac cu firma? mishums mishums Buna ziua. Vreau sa plec din tara pentru o perioada nedeterminata, si sunt administratorul unei firme. Nu are angajat. Are datorii si de recuperat bani. Care ... (vezi toată discuția)
Sediu societate in dizolvare r.nitulescu r.nitulescu Buna! Va rog sa imi spuneti parerile voastre aveti cu privire la urmatoarea situatie: am un SRL care nu a avut niciodata activitate/salariati etc, prin ... (vezi toată discuția)