avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Solicitare de clarificari
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Solicitare de clarificari

In urma solicitarilor primite de la autoritatea contractanta stipulate in porcesul verbal de deschidere a ofertelor, acolo s-a specificat ca in termen de 72 ore sa fie prezentate documentele solicitate.Intrebarea este daca in legea 34/2006 se specifica termenul pt care ofertantul poate sa raspunda la solicitarile de clarificari cerute de autoritatea contractanta sau nu? Si oare termenul acela de 72 ore se refera la trei zile lucratoare sau calendaristice?
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 23:11, 2 Iulie 2012
In OUG 34/2006 nu se specifica dar in HG 925/2006( pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii) la art 77 - dar care este abrogat de hotararea 834/2009 - se specifica :
"Art. 77. - (1) În cazul în care comisia de evaluare constată că unul sau mai mulţi ofertanţi/candidaţi au omis să prezinte anumite documente prin care se confirmă îndeplinirea cerinţelor privind situaţia personală, capacitatea de exercitare a activităţii profesionale, situaţia economică şi financiară, precum şi capacitatea tehnică şi/sau profesională, aceasta va solicita ofertanţilor/candidaţilor respectivi completarea documentelor care lipsesc, acordând în acest scop un termen rezonabil de timp, de regulă în limita a 72 de ore de la momentul solicitării. Comisia de evaluare va lua toate măsurile necesare astfel încât solicitarea să parvină în timp util ofertanţilor/candidaţilor...."

Acum , chiar si dupa abrogarea acestui articol , conform art 78 si 79 din HG 925 , comisia de evaluare stabileste ce clarificari trebuie solicitate si perioada de timp in care trebuie transmise ce catre ofertanti
Art. 78
Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili care sunt clarificările şi completările formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecărei oferte, precum şi perioada de timp acordată pentru transmiterea clarificărilor. Comunicarea transmisă în acest sens către ofertant trebuie să fie clară, precisă şi să definească în mod explicit şi suficient de detaliat în ce constă solicitarea comisiei de evaluare.
Art. 79
(1)În cazul în care ofertantul nu transmite în perioada precizată de comisia de evaluare clarificările/răspunsurile solicitate sau în cazul în care explicaţiile prezentate de ofertant nu sunt concludente, oferta sa va fi considerată neconformă.
(2)În cazul în care ofertantul modifică prin răspunsurile pe care le prezintă conţinutul propunerii tehnice, oferta sa va fi considerată neconformă. Modificări ale propunerii tehnice se acceptă în măsura în care acestea:
a)pot fi încadrate în categoria viciilor de formă sau erorilor aritmetice; sau
b)reprezintă corectări ale unor abateri tehnice minore, iar o eventuală modificare a preţului, indusă de aceste corectări, nu ar fi condus la modificarea clasamentului ofertanţilor participanţi la procedura de atribuire; prevederile art. 79 alin. (3) rămân aplicabile.
(3)În cazul în care ofertantul modifică prin răspunsurile pe care le prezintă conţinutul propunerii financiare, oferta sa va fi considerată neconformă, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 80 alin. (2).

Deci comisia de evaluare stabileste.

[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
carmen01011958, moderator
termenul stabilit pe ore se intelege pe ore si nu pe zile. pt calculul termenlor in achzitii publice (cu exceptia contestatiilor) consultati REGULAMENTUL (CEE, EURATOM) NR. 1182/71 AL CONSILIULUIdin 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor ș􀀍i expirării termenelor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa documente calificare ofertant lemontee lemontee Buna ziua, se poate descalifica un ofertant conf. art. 36 alin. 1 lit. b din HG 925/2006 pentru neprezentarea unui document de calificare? art. 77 din HG ... (vezi toată discuția)
Lipsa propunere tehnica in cadrul sedintei de deschidere a ofertelor mada_dum mada_dum Buna ziua, In cadrul sedintei de deschidere a unei cereri de oferte, unul dintre ofertanti nu a introdus in plic propunerea tehnica. Mai mult, se si intreba ... (vezi toată discuția)
Depasire termen de raspuns solicitare de clarificari ContSters85367 ContSters85367 Buna ziua! Am mare nevoie de ajutor in urmatoarea speta: intr-o procedura derulata pe legea veche (OUG 34) autoritatea mi-a solicitat clarificari, am depasit ... (vezi toată discuția)