avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere cu numele de familie gresit
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere cu numele de familie gresit

buna am si eu o problema cu certificatul de naste al fetei mele acum 10 ani iam facut certificatul de nastere la ambasada si din greseala numele de familie a fost gresit scris cand am ajuns in tara am realizat ca numele de famile pe certificat e scris gresit si din lipsa banilor am lasat asa acum am mari probleme pentruca trebuie sai fac buletinu si nu stiu ce trebuie sa fac si cui sa ma adresez ca sa repar greseala facut va rog mult sa ma ajutati daca se poate cu informati ce ar trebui sa fac si unde ar trebui sa merg .
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:48, 3 Iulie 2012
LEGE Nr. 119 din 16 octombrie 1996 *** Republicată cu privire la actele de stare civilă
CAPITOLUL V
Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor

ART. 60
(1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) În cazul anulării, completării şi modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanţei judecătoreşti se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor ori de către parchet. Cererea se soluţionează de judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi a concluziilor procurorului.
(3) Soluţionarea cererilor de anulare, completare şi modificare a actelor de stare civilă formulate de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi de străini este de competenţa Judecătoriei Sectorului 1 al municipiului Bucureşti.
#M3
(4) Hotărârea judecătorească prevăzută la alin. (1), precum şi înregistrarea făcută în temeiul acesteia sunt opozabile oricărei alte persoane, atât timp cât printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul.
#B
ART. 61
(1) Rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se face în temeiul dispoziţiei primarului unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă, din oficiu sau la cererea persoanei interesate, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei.
#M3
(1^1) Cererile înregistrate la serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor ale sectoarelor municipiului Bucureşti se avizează în prealabil de către şeful serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor.
#B
(2) Cererea de rectificare a actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea, însoţită de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă ori, după caz, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria de la locul de domiciliu. Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile prin emiterea dispoziţiei prevăzute la alin. (1), care se comunică solicitantului în termen de 10 zile de la data emiterii.
#M3
(2^1) Dispoziţia prevăzută la alin. (1), precum şi înregistrarea făcută în baza acesteia sunt opozabile oricărei persoane până la proba contrară.
#B
(3) Dispoziţia prevăzută la alin. (1) poate fi contestată la instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea emitentă, în condiţiile legii.
ART. 62
Anularea, completarea şi modificarea unui act de stare civilă sau a unei menţiuni înscrise pe acesta, dispuse prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, precum şi rectificarea unui act de stare civilă ori a menţiunilor înscrise pe acesta, aprobate prin dispoziţie a primarului, se înscriu numai prin menţiune pe marginea actului de stare civilă corespunzătoare.

Ati facut inscrierea acum 10 ani iar acum trebuie sa faceti buletinul? Al cui, al dvs?D.na, mergeti cu certificatul de nastere la starea civila din localitatea unde domiciliati. D.na de la st.civ.va face o verificare la Sc.1 Bucuresti, dupa care o sa va dea indicatiile daca e necesara o rectificare de act sau e vorba doar de o greseala in certificat. Daca la data inscrierii certificatului aveati inscris in certificatul original, eliberat de autoritatile straine, numele gresit cei de la ambasada au inscris ce ati prezentat dvs. Vina este a dvs. pentru ca nu ati verificat certificatul. Acum 10 ani nu se trimitea petentul inapoi ci se incerca sa fie ajutat. Acum lucrurile sunt putin altfel in sensul ca va trebui mai intai sa va rectificati actul in strainatate, sa solicitati un alt certificat, dupa care sa solicitati pe baza actelor rectificarea actului romanesc. Puteti solicita si la primaria locului de domiciliu prin corespondenta. Daca aveti certificatul strain inca la dvs. puteti sa va uitati ce scrie in el si constatati singura greseala.
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gresit numele copilului la tata in certificat de nastere daniela andor daniela andor buna ziua!va rog sa-mi spuneti ce pot face sa pot schimba numele in certificatul de nastere la tata este gresit cu o litera.eu sant toullabi hamid reza si sant ... (vezi toată discuția)
Rectificare prenume in certificatul de nastere Luminida Luminida Pe certificatul de nastere al baiatului meu este trecut incomplect numele mamei In cazul acesta ce se poate face? Baiatul are 8ani.Acum am aflat intimplator ... (vezi toată discuția)
Documente justificative grami grami La decesul bunicii am intampinat o problema in ceea ce priveste faptul ca bunica are alt nume diferit de al fiului sau (tatal meu). Numele bunicului a fost ... (vezi toată discuția)