avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie si contract de munca la primarie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie si contract de munca la primarie

Va rog, daca stiie cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: mama mea este angajata cu contract de munca la primarie pentru ingrijirea unei persoane bolnave grad II... mama mea are si pensie limita de virsta cu vechime intregrala... daca acum cu noile legi mai poate avea si pensia si salariul, sau este obligata sa renunte la una din doua?
unde se poate informa cel mai sigur?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:07, 11 Ianuarie 2009

Potrivit OUG nr. 230/2008, "persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, au obligatia de a opta intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."
Deci legea nu prevede nici un fel de exceptii de la regula, nici in situatia descrisa de dv.
Mama dvs. poate avea calitatea de insotitor si va primi indemnizatie, conform Legii nr. 448/2006.
Pensionarii pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. În perioada încadrării pe funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, plata pensiei pentru limită de vârstă se suspendă.

Pensionarii care sunt obligati, conform OUG nr. 230/2008, sa opteze intre pensie si salariul de la stat vor avea posibilitatea de a-si continua activitatea in baza conventiilor civile.
elis a scris:


Pensionarii care sunt obligati, conform OUG nr. 230/2008, sa opteze intre pensie si salariul de la stat vor avea posibilitatea de a-si continua activitatea in baza conventiilor civile.



va rog, imi puteti da mai multe precizari? ce presupune, unde trebuie sa se adreseze mama mea si cum trebuie sa procedeze?
multumec mult!
Trebuie sa se adreseze la Primaria cu care are incheiat contractul individual de munca... procedura pentru a incheia conventii civile urmeaza a se stabili printr-un ordin comun al ministrului Finantelor si al ministrului Muncii , dupa spusele primului-ministru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar pe caz de boala adita2009 adita2009 UN ANGAJAT PRIMESTE DECIZIE DE PENSIONARE PE CAZ DE BOALA REVIZUIBILA LA 1 AN. ANGAJATORUL POATE SA II PASTREZE POSTUL ? POATE PASTRA SI PERSOANA CARE A FOST ... (vezi toată discuția)
Secretar comuna ginel958 ginel958 Dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta, secretarul de primarie poate sa mai desfasoare activitatea de secretar? Sa primeasca si pensie si salariu? Va ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare/ contract prestari servicii annaanei annaanei Buna seara, va rog, am nevoie de o lamurire. O firma de consultanta, poate incheia o forma de colaborare/ contract de prestrai servicii cu o institutie ... (vezi toată discuția)