avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare Titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare Titlu proprietate

In urma unei actiuni in instanta s-a dispus eliberarea actelor de proprietate pentru un teren catre mostenitorii legali: mama mea (cota 1/4) si eu (cota 3/4) (conform unui Certificat de calitate de mostenitor eliberat anterior). Dupa aceasta mama a murit iar actele de proprietate nu au fost eliberate. Sunt unica mostenitoare a acesteia si in urma succesiunii mi s-a eliberat Certificat de mostenitor pe care l-am depus la Primarie in vederea schimbarii titularului de ROL.
Intrebarea mea este Titlul de propr. pt terenul castigat in instanta se poate elibera numai pe numele meu sau va trebui trecuta si mama mea.
Cel mai recent răspuns: bucsoaia , utilizator 08:42, 7 Martie 2018
nu se poate face titlu de proprietate pt un decedat, chiar daca unele primarii au mai facut asta inainte, este o eroare. Deci doar dv.

dar e important: cum ati bagat acel teren in masa succesorala? pe baza caror acte?
Trebuie sa ne dai mai multe informatii. Ai spus ca in urma unei actiuni in instanta s-a dispus eliberarea actelor de proprietate pentru un teren - este necesar sa ne spui daca actiunea a fost promovata in temeiul legilor fondului funciar. Daca este asa, atunci titlul se elibereaza pe numele celui care a facut cererea de reconstituire, indiferent daca mai este sau nu in viata, pentru ca acea persoana este trecuta in anexele la legille fondului funciar. Ulterior mostenitorii procedeaza la iesirea din indiviziune conform regulilor dreptului comun.
Comisiile de fond funciar care activeaza pe linga primarii nu au atributii in a stabili cote-parti ale mostenirii. Referitor la raspunsul de mai sus iti spun ca se intocmesc titluri de proprietate pe numele unor persoane decedate, daca acestea au facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, iar mostenitorii decedatilor procedeaza la iesirea din indiviziune. In cazul tau, daca instanta a hotarit ca sunt doi mostenitori, iar in dispozitivul hotararii impune ca primaria(comisia) sa emita titlu de proprietate celor doi atunci se intocmeste titlu pe numele celor doi mostenitori, pt ca asa dispune sentinta, care are putere de lege, dupa ce ramine definitiva si irevocabila. Sper ca ti-am fost de folos
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
ssm1979, utilizator
Eliberarea titlurilor de proprietate in temeiul legii 18 pe numele decedatilor s-a facut in anii 90. Aici vedem ca este o actiune in instanta, in temeiul acesteia se fac actele. Cum s-au stabilit acele cote sunt si eu curios - de asta am intrebat ce acte s-au folosit.
Intr-adevar, titlul se poate face fie pe o persoana, fie pe mai multe, dar far specificarea cotelor.
Acum, nu se mai fac titluri de proprietate pe numele decedatilor, pentru ca in momentul in care preiei titlul, semnezi, il inscrii in registru in numele tau, pe rol si la impozite - o faci mai greu cand esti decedat. Anii de haiducie funciara au trecut,
Si, din cate stiu, nu se mai elibereaza titluri pentru terenuri arabile, dar nu am o informatie sigura. Nu ramane decat sa vina "hane" sa ne dea detaliile spetei.
Actiunea a fost in baza L18 cu Comisia Locala si Comisia jud. Nu l-am declarat la succesiune fiindca am considerat ca nu am acte pe el. Acum inteleg ca-l puteam declara pe baza Sentintei judecatoresti. In aceasta nu s-au stabilit cote, actiunea a fost facuta de mine si de mama mea (ca mostenitoare a tatalui meu). In Hotarare se spune ca se va restitui reclamantelor ... deci la amandoua (la acea data mama traia). Cotele au fost stabilite cu mult inainte si cu alta ocazie de catre un notar eliberand un Certificat de mostenitor de calitate (parca asa ii spune). Acum urmeaza sa ma adresez Comisiei Locale ca in baza Sentintei sa elibereze TP. Pe care mostenitori? ce urmeaza sa fac?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
hane, utilizator
actiunea in instanta a urmat unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate respinsa de comisia locala - asa cred din experienta - si in aceste conditii titlul de proprietate se intocmeste pe numele celui care a facut cererea initiala - cererea de reconstituire la comisie. Chiar daca persoana respectiva este decedata in prezent. Unul din mostenitori ridica titlul - sub semnatura - de la comisie si ulterior toti mostenitorii ies din indiviziune - daca vor - conform codului civil. Eliberarea titlurilor in baza legii nr. 18 nu s-a incheiat, mai ales ca aici vorbim de un titlu care se va face in baza unei sentinte deci e clar ca a existat un conflict si rezolvarea a venit dupa timp indelungat. Asta este mersul lucrurilor pe care il cunosc din experienta, mie imi place sa vorbesc doar despre ceea ce cunosc. Intai se face cerere de reconstituire a dreptului de proprietate la comisie, apoi daca comisia respinge cererea se merge in instanta iar aici procesele dureaza. se poate intampla ca cererea sa fie facuta in baza legii nr. 247/2005, deci nu trebuie sa ne raportam obligatoriu la legea 18/1991. Deci retine ca titlul se intocmeste pe numele decedatului - daca e cazul- si se elibereaza mostenitorilor. nu se poate intocmi pe numele mostenitorilor, comisia nu are atributii in stabilirea calitatii de mostenitor. Instanta dispune iesirea din indiviziune, stabileste calitatea de mostenitor si cota parte aferenta fiecaruia.
altceva: rolul deschis la registrul agricol se face in baza declaratiei date pe propria raspundere, art. 8 din OG nr. 28/2008
insemnarile din registrul agricol sunt declarative - nu constitutive de drepturi DECI DACA DECALARI UN TEREN LA PRIMARIE SI IL TRECI LA ROLUL TAU NU DEVII AUTOMAT PROPRIETARUL LUI,doar ca platesti impozit pentru el.
in legatura cu ce urmeaza sa faci: legalizezi sentinta cu formula definitiva si irevocabila adica platesti o taxa de timbru judiciar de 2 lei la primaria unde ai domiciliu+ un timbru judiciar de 0,15 si cu ele mergi la arhiva judecatoriei unde s-a pronuntat sentinta iar acolo a o sa-ti puna o stampila patrata arhivarul-stie el ce trebuie. dupa asta faci o cerere la comisia locala cu care te-ai judecat si soliciti punerea in executare. in prezent s-a suspendat procesul de eliberare a titlurilor de proprietate in toata tara - asta e o alta problema care ne-ar lua prea mult timp s-o dezbatem aici, dar macar vei fi pus in posesie cu terenul, vei primi proces verbal de punere in posesie cu care poti sa te duci la APIA sa ceri subventii si multe alte lucruri. nu poti vinde in baza acelui proves verbal de punere in posesie, dar daca vrei faci un antecontract de vanzare-cumparare. din nou sper ca ti-am fost de ajutor, poti sa imi raspunzi daca vrei, asa, ca un fel de feed-back. De luni intru in concediu si nu mai pot vedea rasp
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2012
ssm1979, utilizator

Alte discuții în legătură

Actiune in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate dariad dariad In urma unei sentinte civile intr-un proces s-au eliberat doua titluri de proprietate pe numele unor persoane neindreptatie la reconstituire (nu au depus in ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate bella_y bella_y Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept proprietate sinad sinad Va rog un raspuns cat mai pertinent si elaborat Tatal meu decedat a facut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in anul 1991 pe legea 18/1991 ... (vezi toată discuția)