In urma unei sentinte civile intr-un proces s-au eliberat doua titluri de proprietate pe numele unor persoane neindreptatie la reconstituire (nu au depus in termenele legale nicio cerere la comisia locala). Procesul a fost un fel de iesire din indiviziune, deoarece se eliberase un singur titlu de proprietate pe numele tuturor celor care depusesera cereri la comisia locala. Cu ocazia acestui proces, aceste persoane neindreptatite au profitat si au inaintat instantei o cerere reconventionala prin care au cerut eliberarea respectivelor doua titluri intrucat sunt mostenitori, iar instanta a decis in favoarea lor, fara a verfica existenta cererilor de reconstituire (?!). Comisia locala si judeteana au procedat la eliberarea acestor titluri conform sentintei civile, iarasi, fara a se verifica existenta cererilor de reconstituire. Pentru terenurile din titlurile respective alti mostenitori depusesera cereri, printre care si mama mea, si anume pentru terenurile care i s-ar fi cuvenit dupa parintii ei si o sora fara urmasi. Pot sa recurg la actiunea in constatarea nulitatii absolute a acestor titluri de proprietate si eliberarea altora pe numele meu, avand in vedere ca sunt unicul mostenitor al mamei mele, dar nu am depus nicio cerere de reconstituire la comisia locala, pentru ca depusese doar mama mea care era atunci in viata?
Cererea depusa de mama trebuie sa fie rezolvata.
Conform dispozițiilor art. 5 lit. h și i din H.G. nr. 890/2005, comisia locală are obligația de a pune în posesie persoanele îndreptățite să primească terenul, a întocmi și înainta comisiei județene documentația premergătoare eliberării titlului de proprietate.
In baza titlului emis pe numele mamei, puteti sa deveniti proprietar pe terenul inscris in titlu ,daca sunteti unicul mostenitor al mamei.
Cererea depusa de mama a fost rezolvata, prin eliberarea titlului de proprietate initial, pe numele tuturor celor care depusesera cereri, printre care si mama. In urma procesului despre care am spus mai sus, acest titlu a fost anulat si s-a facut si o iesire din indiviziune, in urma caruia s-au eliberat alte titluri pe numele fiecarei persoane din titlul initial. Problema este ca, in plus fata de aceste titluri, instanta a dispus eliberarea si a doua titluri pe numele unor persoane care NU depusesera nicio cerere de reconstituire la comisia locala si, ca atare, nici nu au figurat pe titlul initial!!! Au cerut direct in instanta prin cerere reconventionala “sa fie trecuti pe titlu ca mostenitori ai lui x”. In proces, aceste persoane au avut calitatea de parati, la fel si mama mea. S-a recurs la o stratagema, dar asta e alta poveste… Deci problema este ca persoanele in discutie au solicitat DIRECT instantei si au obtinut reconstituirea dreptului de proprietate si astfel s-au ales cu titlurile!!! Atat instanta, cat si comisia locala si judeteana nu au verificat daca aceste persoane au depus vreodata vreo cerere de reconstituire in termen legal. Legea fondului funciar prevede ca neadresarea unei cereri de reconstituire catre comisia locale se considera renuntare la mostenire. Partea de teren care si-au insusit-o astfel s-ar fi cuvenit mamei mele, tot ca mostenitoare a lui x, care depusese cerere.