avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Buna ziua,
Am o persoana care doreste concediu de maternitate, dar in ultimul an, a avut concediu fara plata, apoi a venit la munca pentru 3 saptamani, apoi a intrat din nou in concediu fara plata.I se poate acorda?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:42, 4 Iulie 2012
Concediu de maternitate nu trebuie confundat cu concediu pentru crestere si ingrijire copil.
Concediu la care va referiti este cel de 42 de zile dupa nastere la care salariata are dreptul indiferent de cele 12 luni stagiu
Bună ziua.
Am o întrebare. cumnata mea a născut de o săptămână și acum a absolvit facultatea. Licența are loc în august. Cum trebuie procedat ca să obțină indemnizația de creștere a copilului?
@ ralucaboeriu


pentru obtinerea concediului este necesar un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.
@ ralucaboeriu

Cf.art.12(1)din Norme60/32/2006:

(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare

Deci daca in ultimul an anterior eliberarii cm angajata are realizat 22 de zile de stagiu de cotizare ,(echivalent cu 22 de zile in care a fost prezenta,deci a lucrat),va putea beneficia de acest concediu.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
beus_kiss:
1. Merge la Primaria de care apartine cu domiciliul si completeaza cererea tip pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC si depune actele necesare.

2. Pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului trebuie sa depuna actele necesare in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului:

- actul de identitate al dvs.;
- certificatul de nastere a copilului;
- adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, care sã ateste frecventarea cursurilor fãrã întrerupere, pânã la data solicitãrii acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate florin meda florin meda Angajata in societate cu o vechime de doar 5 luni poate beneficia de concediu prenatal si post natal??? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de maternitate dascaluf dascaluf Buna ziua, imi poate explica cineva va rog daca eu lucrez de exemplu doar in luna a 7-a anterioara nasterii copilului, beneficiez de concediu de maternitate si ... (vezi toată discuția)
Cand se poate intra in concediu de maternitate? andresvench andresvench Cand se poate intra in concediu de maternitate, ce stagiu de cotizare trebuie efectuat si daca se considera o luna stagiu de cotizare care nu se afla in cele 6 ... (vezi toată discuția)