avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Angajata in societate cu o vechime de doar 5 luni poate beneficia de concediu prenatal si post natal???
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:14, 8 Aprilie 2012
Da,poate beneficia de concediul de maternitate pre si post natal,caci stagiul minim de cotizare este de o luna in ultimile 12 luni anterioare cm,sau 22 de zile.
Baza de calcul va fi data de suma veniturilor brute realizate in cele 5 luni in acest caz,iar media zilnica prin raportarea bazei la zilele lucratoare din cele 5 luni.
Sigur ca puteti beneficia de concediu pre si post natal.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Casa de sanatate ne spune ca nu se poate aproba dosarul pentru concediu la o vechime de doar 5 luni,ca este necesar sa am minimum 12 luni fara intrerupere.Multumesc
Cf. art12 Norme60/32/2006:
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare

Deci daca are aceasta luna de cotizare,nu se poate invoca drept motiv de refuz faptul ca ar avea doar 5 luni lucrate...Posibil sa fie altul motivul.
Sigur va referiti totusi la concediul de maternitate ,cele 126 zile pre si post natal si nu cumva la concediul de crestere si ingrijire copil si indemnizatia aferenta,caci pt. a beneficia de acest concediu este intr-adevar nevoie de 12 luni anterioare nasterii in care sa se fi obtinut venit impozabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ralucaboeriu ralucaboeriu Buna ziua, Am o persoana care doreste concediu de maternitate, dar in ultimul an, a avut concediu fara plata, apoi a venit la munca pentru 3 saptamani, apoi a ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal dan81 dan81 Daca sotia nu lucreaza si e gravida in luna a 5-a si plateste de acum inainte stagiul de cotizare poate intra in prenatal? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediul pre si post natal roxiana80 roxiana80 Buna ziua!sunt angajata de un an si trei luni la o firma, insarcinata in 3 luni .la sf lunii octombrie imi expira contractul de munca care este pe per ... (vezi toată discuția)