avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie CAS

Sunt coasigurata din anul 1995,am 53 de ani si in anul 2011 ,din economiile familiei,si nu din alte surse,am deschis un cont in banca.In luna ianuarie 2012 am primit decizie de impunere,fiind obligata la plata sumei de 533 lei.(396 lei contributie+78 lei majorari+59 lei penalitati)Mentionez ca nu desfasor si nu am desfasurat nici o activitate in campul muncii,fiind intretinuta de sotul meu,avand si un copil.In decizia de impunere se precizeaza natura veniturilor realizate pentru care se calculeaza contributia-DOBANZI.
Valoarea totala a veniturilor realizate in 2011 din dobanzi se ridica la suma de 88 lei,nici macar a saptea parte din venitul minim pe economie.Contributia stabilita pe acelasi an este de 396 lei,de patru ori mai mare decat venitul anual din dobanzi.Nu este corect sa platim contributia in functie de veniturile realizate?Unele persoane nu realizeaza din dobanzi nici macar intr-un singur an salariul minim de economie.
Intrebarea mea este: ce sa fac?este corect sa platesc?
Art. 257din Legea 95/2006:
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:

.........

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

Deci daca singurul venit realizat a fost acea dobanda,aveati obligatia de a plati contributia la sanatate ,dar dat fiind ca acel venit realizat era sub nivelul sal.minim brut/economie,cf. prevederii mai sus mentionate,baza de calcul s-a stabilit la val.sal.minimbrut/economie.
Va trebui sa platiti,aceasta este legea buna/rea trebuie sa va supuneti reglementarilor ei.
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat la asigurare ? mars on line mars on line Daca sunt o persoana fizica , care are venit din cedarea folosintei bunurilor,sunt obligat la plata CAS(6,5%)?.Mentionez ca in ultimii 17 ani nu am fost ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate vasile12 vasile12 Un agent de asigurari rca, este obligat la plata cass? (vezi toată discuția)
Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)