buna!
o intrebare : am un copil in varsta de 5 ani. are o problema fizica care poate deveni grava daca nu se rezolva.se poate interveni printr-o mica interventie chirurgica. dupa interventie are nevoie de ingrijiri permanente pt a se preveni infectia, atat in spital cat si acasa. stiu ca am dreptul la concediu cu plata pt ingrijirea copilului. intrebarea mea este : cat la suta din salar mi se cuvine? calculul se face pe baza salarului brut sau net? concediul cu plata include si zilele necesare pt recuperare post interventie acasa sau doar cele de spitalizare? multumesc!
Potrivit Legii 19/2000 asiguratii au dreptul la concediu şi indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti sau sustinatorul legal, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute de lege.
Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul contractează boli contagioase, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenţii chirurgicale. Durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul de familie.
Cuantumul lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul (media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical).