avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere c.i.m cu un salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere c.i.m cu un salariat

Buna ziua
expun urmatorul caz:
un salariat doreste ca la negocierea salariului sau sa fie prezent un reprezentant al sindicatului din care face parte(este dreptul lui).In acest sens, el face o adresa la angajatorul cu care urmeaza sa aiba loc negocierea prin care ii solicita ca acesta(adica angajatorul)sa faca o adresa oficiala catre acest sindicat si sa-l invite la negociere. Angajatorul nu face aceasta adresa iar angajatul refuza sa semneze actul aditional, motivand ca nu a fost asistat la negociere de un reprezentant al sindicatului din care face parte, desi la acea negociere era prezent un reprezentant al sindicatului societatii unde este angajat dar al carui membru nu este.
intrebare:
ce se intampla in acest caz?
era obligat angajatorul sa invite reprezentantii acelui sindicat la negociere?
Precizari:
-la nivelul societatii noastre sunt constituite legal doua sindicate dar salariatul in cauza nu este membru al niciunui sindicat din aceasta societate
- respectivul salariat este membru al altui sindicat infiintat intr-o autoritate publica

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 4 Iulie 2012
Atata vreme cat sindicatul din care face parte salariatul nu este reprezentativ la nivel de unitate , nu vad cum ar putea fi reprezentat de acel sindicat.

art 51 din Legea 62 din 2011C. la nivel de unitate:

a) au statut legal de sindicat;

b) au independenţă organizatorică şi patrimonială;

c) numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puţin jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii.

(2) Îndeplinirea de către organizaţiile sindicale a condiţiilor de reprezentativitate se constată, la cererea acestora, de către instanţa care le-a acordat personalitate juridică, prin depunerea la instanţă a documentaţiei prevăzute la art. 52.

;
;
Potrivit acestui articol nu vad cum puteti sa aveti 2 sindicate reprezentative.
Numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puţin jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii.
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca ati fi citit mai bine Codul Muncii ati fi observat ca poate fi reprezentat de acel sindicat ...

art.17 (6) C.mun. : La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).

:offtopic:
@ georgettegan
Revin cu rugamintea la dvs de a incerca sa respectati Regulamentul de postare pe Forum in ceea ce priveste regulile de postare.
Multumesc pentru raspuns
Eu stiu ca poate fi reprezentat de tert dar problema este ca salariatul doreste ca pe acest"tert" sa-l invit eu la negociere prin adresa oficiala? Intreb: am,eu, ca si angajator, aceasta obligatie?
Nu aveti aceasta obligatie .. salariatul poate veni direct la negociere cu acea persoana ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentantii salariatilor elagrosu elagrosu In cadrul unei negocieri de CCM cu reprezentantii salariatilor , acestia trebuie sa fie inregistrati la ITM sau la Judecatorie? pentru a putea negocia CCM? (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat flatron flatron in societatea noastra expira contractul colectiv de munca pe unitate. avem 2 sindicate, aproximativ egale ca numar de membri, dar nici unul jumatate plus unu ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate Alina Pene Alina Pene Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor ... (vezi toată discuția)