avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptia extinctiva. Recunoasterea dreptului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptia extinctiva. Recunoasterea dreptului

Suspendarea cursului prescriptiei extinctive se intrerupe in situatia recunoasterii dreptului a carui actiune se prescrie?
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
klewos, utilizator
Da. Daca semnati un acord prin care recunoasteti debitul si va obligati sa il platiti, prescriptia inceteaza si o ia de la capat.
Recunoaşterea dreptului este o cauză de întrerupere, nu de suspendare a prescripţiei.

Legea aplicabilă prescripţiilor începute înainte de 01.10.2011, Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, prevede:
Articolul 16
Prescripţia se întrerupe:
a) prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia.


... iar legea actuală, Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, prevede:
Articolul 2.537
Cazurile de întrerupere a prescripţiei
Prescripţia se întrerupe:
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia;

Articolul 2.538
Recunoaşterea dreptului
(1) Recunoaşterea se poate face unilateral sau convenţional şi poate fi expresă sau tacită.
(2) Când recunoaşterea este tacită, ea trebuie să rezulte fără echivoc din manifestări care să ateste existenţa dreptului celui împotriva căruia curge prescripţia. Constituie acte de recunoaştere tacită plata parţială a datoriei, achitarea, în tot sau în parte, a dobânzilor sau penalităţilor, solicitarea unui termen de plată şi altele asemenea.
(3) Poate invoca recunoaşterea tacită şi cel îndreptăţit la restituirea unei prestaţii făcute în executarea unui act juridic ce a fost desfiinţat pentru nulitate, rezoluţiune sau orice altă cauză de ineficacitate, atât timp cât bunul individual determinat, primit de la cealaltă parte cu ocazia executării actului desfiinţat, nu este pretins de aceasta din urmă pe cale de acţiune reală ori personală.


Întreruperea prescripţiei, atât în legea veche, cât şi în cea nouă, are ca efect ştergerea prescripţiei începute şi începerea unei noi prescripţii.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie avas avas Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta mai mare de 3 ani ursulina ursulina Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal ... (vezi toată discuția)