buna ziua,va rog sa ma sfatuiti ce sa mai fac ,sotul meu lucreaza la o firma de constructii si nu mai pre au de lucru ,la mica intelegere intre el si director si-a facut cererede concediu fara plata din 15.06.2012 pina la 1.07.2012.acum vor sa-l mai convinga sa-si faca cerere pe toata luna iulie,problema mea este ca nu vor sa-i acorde con.de odihna motivind ca nu au bani ,din acelasi motiv nu-l lasa nici in somaj tehnic mentionez ca avem si noi rate ca toata lumea si daca nu lucreaza nu le putem plati,azi cind a fost chemat la firma le-a spus ;daca nu mai aveti nevoie de mine dati-ma in somaj ,i-au dat un dosar medical complectat cu data de azi spunind ca trebuie sa-si faca consulturi pentru somaj nu cunosc legile asi dorii sa- mi spuneti conform carei legi sa incadreaza aceasta problema si cum sa procedez va multumesc.
Pentru a beneficia de somaj, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 .Contractul de munca trebuie sa inceteze in baza unui motiv neimputabil sotului
ART. 5 din HG 174 DIN 2002 actualizata
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (4^1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
Art.5 din HG nr.174/2002 in forma actualizata are urmatorul continut :
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...
Demisie
MARIANASAVA
BUNA ZIUA.Am o intrebare daca plec de la locul de munca prin demisie cu respectarea preavizului de 20 de zile calendaristice am dreptul la somaj dupa aceea ? (vezi toată discuția)