avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime

Avand vechimea totala de 5 ani in domeniul juridic, cu o pauza de cateva luni in cei 5 ani in care nu a profesat -deci vechimea in profesie nefiind una neantrerupta-, si in plus pentru o perioada de 1 un an din cei 5 avand CIM cu doar 2 ore/zi ... poate participa persoana la examenele de vechime organizate de :

1-BAROU, pt. dobandirea calitatii de avocat definitiv ?
2-INM, pt. dobandirea calitatii de magistrat ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:10, 8 Iulie 2012
1. Art.20 din Legea nr.51/1995 :
(5) Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine.

2. Pentru magistratura trebuie o vechime în specialitate de cel putin 5 ani .. neindeplinirea acestei conditii nu da dreptul de participare la examenul de admitere in magistratura.
Deci in ambele cazuri intreruperea pentru o perioada a exercitarii profesiei(1) si faptul ca pentru o perioada CIM era cu 2 ore/zi(2) nu afecteaza negativ si persoana in cauza poate sustine examenele?
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
zerognost, utilizator
In textele de lege nu am observat mentiunea ”neintrerupti” ... pentru magistratura vazusem pe site-ul inm-ului ca, printre actele necesare inscrierii, trebuie si o declaratie pe proprie raspundere ca persoana are 5 ani vechime neintrerupta ..

[ link extern ]
Cum se poate dovedi aceasta vechime, in cazul in care cartea de munca nu mai exista(pierduta)? In afara de contractele de munca si adeverinte de la angajator exista si vreun alt act care sa dovedeasca vechimea, emis de ITM / Ministerul Muncii sau alta institutie?
Asa cum prevede Codul Muncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
Dupa 01.01.2011, vechimea in munca se probeaza cu adeverintele eliberate de catre angajator care pot fi insotite de copii certificate de reprezentantul legal al angajatorului ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana salariatului.

Alte discuții în legătură

Posibilitatea sustinerii examenului la inm dupa 5 ani vechime intr-o profesie juridica Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Am urmatoarea neclaritate: daca un absolvent de drept este angajat ca si consilier juridic cu jumatate de norma insa, perioada de 5 ani vechime in ... (vezi toată discuția)
Admitere barou si inm - probe la examen, conditii de inscriere lumifatu lumifatu sunt studenta in ultimul an la drept si as dori sa stiu cate examene trebuiesc sustinute pt. admiterea in barou, care sunt acestea? dar pt. examenul la ... (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)