Buna ziua Valeriu,
Mama/sotia a beneficiat de CCC. Plata integrala a indemnizatiei inseamna ca a optat initial pentru 1 an de CCC cu plata la plafonul maxim de 3400 de RON si eventual posibilitate bonus de insertie daca se intoarce la serviciu.
S-a intors la serviciu si a plecat din tara (clientii sunt externi, asta e job-ul!). Eu mi-am luat concediu incepand cu 21 Mai anul curent si am concediu platit pana la jumatatea lui August. (acumulari din anii trecuti cand nu mi-am luat o zi!),
Din August as vrea sa optez pentru CFP pana cand copilul implineste 2 ani (respectiv mai 2013). Propun sa eliminam termenul 'indemnizatie' din discutie. Aceasta s-a incasat conform prevederilor legale si nu mai e nimic de facut/spus. Ramane cealalta 'parte' si anume CFP-ul: pot sa il efectuez sau nu? De la AJPIS mi s-a spus sa depun cerere la angajator. Aici este problema: conform carui articol?
Mai mult, conform articolului de pe avocatnet.ro:
www.avocatnet.ro/content/art...
"
Fata de primele modificari, observam ca ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:
[...]
-
concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;
[...]
Precizam ca de drepturile de mai sus beneficiaza,
optional, nu numai
oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.
Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.
Ma gandesc ca pot exista si alte cazuri in care mama se imbolnaveste pe termen lung (ex hepatita, cancer Doamne Fereste! etc! etc!) si atunci celalalt parinte trebuie sa preia ingrijirea copilului pana poate fi dat la cresa. La fel daca mama pleaca de nebuna prin lume si abandoneaza copilul. Sunt atatea siutatii, ar fi INCALIFICABIL dar total POSIBIL (avand in vedere tara si legiuitorii ei) daca aceste cazuri nu au fost luate in calcul si pur si simplu e imposibil/lupta cu morile de vant obtinerea acestui 'transfer' etc.
Apreciez foarte mult orice raspuns si timpul acordat !