avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... OUG 111/2010 - Sotia la munca, eu in CFP, copil pana ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

OUG 111/2010 - Sotia la munca, eu in CFP, copil pana in 2 ani, se poate?

Buna ziua,

Vis-a-vis de prevederile OUG 111/2010 - art 6 (vezi mai jos), am urmatoarea intrebare:

In conditiile in care sotia mea a optat pentru plata integrala a indemnizatiei de crestere a copilului, cu bonus de intoarcere la munca (a renuntat la el intre timp), in perioada mai 2011-mai2012 si avand in vedere ca incepand din Iunie 2012 s-a intors la serviciu (si este plecata din tara) imi pot lua ca tata CFP (concediu fara plata) pe durata iulie 2012-mai2013 ?

Multumesc frumos pentru raspuns!

OUG 111/2010):

„Art. 6. — (1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.”
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2012
roland81, utilizator
Cel mai recent răspuns: darco34 , utilizator 11:57, 20 Septembrie 2012
Poate formula cineva o parere avizata vis-a-vis de situatia de mai sus?

Am citit si normele de aplicare ale OUG 111/2010 si tot nu e clar un aspect: daca unul dintre parinti a optat pentru plata integrala a indemnizatiei si a stat acasa 1 an dupa care s-a intors la munca, poate celalalt parinte sa isi ia Concediu fara plata?
1. Ce inseamna "cu plata integrala a indemnizatiei"? Nu exista aceasta sintagma in legislatie.

2. Articolul citat de dvs. din OUG 111/2010 inseamna asa: daca mama a optat pentru CCC pana la 1 an si se termina CCC atunci mama poate opta pentru CFP pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

3. Daca mama a beneficiat de CCC atunci tot ea poate beneficia si de CFP asa cum spune si Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

4. Pentru un punct de vedere oficial va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Buna ziua Valeriu,

Mama/sotia a beneficiat de CCC. Plata integrala a indemnizatiei inseamna ca a optat initial pentru 1 an de CCC cu plata la plafonul maxim de 3400 de RON si eventual posibilitate bonus de insertie daca se intoarce la serviciu.

S-a intors la serviciu si a plecat din tara (clientii sunt externi, asta e job-ul!). Eu mi-am luat concediu incepand cu 21 Mai anul curent si am concediu platit pana la jumatatea lui August. (acumulari din anii trecuti cand nu mi-am luat o zi!),

Din August as vrea sa optez pentru CFP pana cand copilul implineste 2 ani (respectiv mai 2013). Propun sa eliminam termenul 'indemnizatie' din discutie. Aceasta s-a incasat conform prevederilor legale si nu mai e nimic de facut/spus. Ramane cealalta 'parte' si anume CFP-ul: pot sa il efectuez sau nu? De la AJPIS mi s-a spus sa depun cerere la angajator. Aici este problema: conform carui articol?

Mai mult, conform articolului de pe avocatnet.ro:

www.avocatnet.ro/content/art...


"
Fata de primele modificari, observam ca ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:
[...]
- concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;
[...]
Precizam ca de drepturile de mai sus beneficiaza, optional, nu numai oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.

Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.

Ma gandesc ca pot exista si alte cazuri in care mama se imbolnaveste pe termen lung (ex hepatita, cancer Doamne Fereste! etc! etc!) si atunci celalalt parinte trebuie sa preia ingrijirea copilului pana poate fi dat la cresa. La fel daca mama pleaca de nebuna prin lume si abandoneaza copilul. Sunt atatea siutatii, ar fi INCALIFICABIL dar total POSIBIL (avand in vedere tara si legiuitorii ei) daca aceste cazuri nu au fost luate in calcul si pur si simplu e imposibil/lupta cu morile de vant obtinerea acestui 'transfer' etc.

Apreciez foarte mult orice raspuns si timpul acordat !
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
roland81, utilizator
1. La pct.4 din mesajul anterior va spuneam sa solicitati un raspuns oficial de la AJPIS.

2. Daca de la AJPIS vi s-a spus sa faceti cerere sa va spuns si in ce baza legala.

3. Materialul la care faceti refere nu spune nicaieri ca un parinte il poate inlocui pe celalalt in a beneficia de prevederile OUG 111/2010.

:offtopic:
Nu am inteles de cand ne tutuim (!?).
Multumesc pentru postari.

Baza legala sunt normele de aplicare pe care le-am citat in mesajul anterior si anume:

"Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare."

Ati putea sa clarificati pasajul din articolul de mai sus fara sa ne cramponam in ce spune sau nu spune AJPIS?

Off topic: Nu ne tutuim, TudorValeriu. Daca familia este Tudor imi cer scuze, daca id-ul meu ar fi RolandDan dumneavoastra cum mi-ati spune?

Va urez Multa Sanatate si sa nu mi-o luati in nume de rau!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2012
roland81, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil dupa concediu fara plata Ancutzza19 Ancutzza19 Buna seara, In data de 22.96.2011 am nascut si de atunci am intrat in concediu crestere copil 1 an de zile - platit 75% media veniturilor din ultimele 12 ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil lyly21 lyly21 Daca o persoana a beneficiat de concediu pt. ingrijirea copilului pana la 2 ani, concediu ce s-a incheiat in 17 X 2011, data din care respectiva persoana este ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu crestere copil? DaCi11 DaCi11 Buna ziua, am un copil de 11 luni. Dupa cele 126 de zile, am revenit la servici, fara sa intru deloc in concediu de crestere copil. Am beneficiat si ... (vezi toată discuția)