1. Daca pentru primul copil ati optat initial pentru CCC pana la 2 ani si dupa un an ati solicitat CFP pentru cresterea copilului atunci aceasta perioada de CFP, daca intra in cele 12 luni premergatoare nasterii celui de al doilea copil, este eligibila pentru a beneficia de CCC pentru al doilea copil.
2. Asadar spuneti care a fost optiunea dvs. pentru CCC pentru primul copil (pana la 1 an sau pana la 2 ani) si ce fel de CFP ati luat (pentru ce).
Buna ziua,
Pentru primul copil am optat CCC pana la 1 an platit 75 % din media veniturilor pe ultimele 12 luni - 22.06.2011 pana 22.06.2012. Din data de 22.06.2012 am intrat in concediu fara plata pana pe data de 17.06.2013 cand am hotarat sa ma intorc la serviciu. In aceasta ultima perioada contractul de munca este suspendat, iar eu primesc numai alocatia copilului de 200 Ron.
Sper ca aceste date va sunt folositoare pentru a ma putea sfatui.
Va multumesc
1. In mesajul meu anterior am gresit raspunsul.
2. Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
...
Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
3. - Daca ati intrat in CFP pentru cresterea copilului trebuia sa anuntati si Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, pentru ca aceasta sa va plateasca contributia la sanatate pe perioada de CFP.
- Incercati sa luati legatura cu AJPIS, sa vedeti daca puteti sa remediati acum problema si daca da, atunci perioada de CFP pentru cresterea copilului este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC daca ea face parte din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.