avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua.
In 2009 am divortat prin acordul partilor de fosta sotie. Locuind impreuna in apartamentul acesteia, dupa divort tot ce am cumparat impreuna a ramas in apartamentul ei: mobila bucatarie si dormitor, masina de spalat, aragaz, frigider etc, plus un autoturism cumparat in timpul casatoriei dar pe numele ei. Pt autoturism s-a platit 60% cash iar diferenta cu credit de nevoi personale, rata fiind suportata de sotie din salariul ei.
Nu am facut partaj fiindca am presupus ca ne vom intelege amiabil. Dupa divort ea s-a mutat in alta localitate si a luat masina cu ea. Desi i-am spus ca daca doreste sa se foloseasca de masina atunci sa imi achite jumatate din valoarea ei, a refuzat sa faca asta invocand ca nu are bani sa imi dea. Din lipsa de bani nu am avut posibilitatea sa cer partaj in instanta pana acum, insa de curand am aflat ca masina i-a cedat-o mamei sale sa se foloseasca de ea, fara sa ma intrebe daca sunt de acord sau daca vreau eu masina. In aceste conditii ma gandesc serios sa o chem in instanta pt partajul tuturor bunurilor comune. Mentionez ca pentru tot ce am luat impreuna am atat facturile fiscale cat si contractele de vanzare-cumparare, unele pe numele meu, altele pe al ei.
Intrebarile mele sunt:
1.am sanse sa recuperez macar o parte din cheltuielile facute intr-o casa care nu era a mea si care a ramas utilata complet?
2. Partajul masinii se face 50-50 si la valoarea ei din momentul cumpararii sau de acuma?
3. Am neaparat nevoie de avocat sau ma pot reprezenta si singur? Presupun ca sunt costuri destul de mari si cu avocatul....
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: RainTurcoaz , utilizator 09:19, 4 Iulie 2012
Aveti dreptul la jumatate din suma reprezentand cheltuielile de modernizare/amenajare a imobilului daca au fost facute in timpul casatoriei si daca probati efectuarea acestora si cuantumul lor, scazand binenteles uzura pana la acest moment.

La fel si pt autoturism.

Probabil ca este mai bine sa va angajati un avocat deoarece sunt termeni juridici pe care nu ii veti intelege si, de asemnea, sunt termene pana la care trebuie depuse acte, precizari, cereri pe care de asemenea nu le cunoasteti si nu le veti putea respecta.

Nu pt onorariu avocat ar trebui sa va faceti griji, cat pentru taxa de timbru care este de 3% din valoarea masei partajabile.
Multumesc pt raspuns. In cazul masinii la ce suma sa ma refer cand calculez taxa de timbru: pretul de achizitie din momentul cumpararii sau valoarea de piata estimativa din prezent. Pentru restul bunurilor (mobila etc) am sa calculez la jumatate din pretul de pe facturile fiscale.
Calculati la valorile actuale, scazand uzura pt a achita mult mai putin la taxa de timbru.

Se va face ulterior o expertiza a bunurilor si daca valoarea va fi mai mare, veti completa atunci taxa de timbru.
Faptul ca dupa divort, timp de 3 ani, doar fosta sotie s-a folosit de masina, ma ajuta in vreun fel, pot cere mai mult pt lucrul acesta sau nu e relevant?
Si o alta nelamurire...cam cu cat s-ar devaloriza in 5 ani mobilierul? de exemplu daca a fost facuta la comanda si a costat in 2007 4000 ron, la ora actuala valoarea ei poate sa fie mai mica cu 50% sau e prea mare procentul?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune?cum dovedesc ca sunt facute in timpul casatoriei? Lucyaly Lucyaly buna seara...sunt in divort cu sotul..avem termen in decembrie...am o intrebare...dupa terminarea divortului am de gand sa deschid partaj asupra bunurilor ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters132194 ContSters132194 Buna ziua, Ma numesc Mariana si v-as ruga respectuos sa ma lamuriti asupra urmatorului aspect: Sunt in divort. Am plecat cu fetita de-acasa din cauza ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)