avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Contributia la sistemul public de pensii, obligatorie ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Contributia la sistemul public de pensii, obligatorie sau nu pentru avocati...

Buna seara !
Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special privind contributia la sistemul de pensii si in niciunul dintre ele nu am gasit tratata situatia avocatilor, daca pot fi sau nu obligati la plata contributiei la sistemul public de pensii.
Astfel, Codul fiscal in art. 296 indice 21 lit. d) prevede ca au calitate de contribuabil la sistemul public de pensii persoanele care realizeaza venituri din profesii libere. Ca avocatii realizeaza venituri dintr-o profesie libera este clar aratat in alte articole ale Codului fiscal.
Avocatii nu se regasesc intre exceptiile specifice aratate de Codul fiscal pentru persoane care nu datoreaza contributia la pensii fiindca alin. 2 al aceluiasi articol prevede urmatoarele: ,,(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I - III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).,,E clar ca lumina noptii.
De asemenea, intructiunile de completare a declaratiei 600 arata ca persoane ce trebuie sa o depuna si pe cei ce realizeza venituri din profesii libere iar ca exceptii este aratat textul de mai sus de la alin. 2.
In consecinta, despre avocati nu s-ar intelege nimic clar.
Pe de alta parte, pentru veniturile realizate din profesia de avocat, acestia plătesc contribuția obligatorie către Casa de Asigurări a Avocaților, în temeiul O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobată prin Legea 452 /2001.
Apoi, Legea nr. 263 /2010 privind sistemul unitar de pensii publice dispune în articolul 6 alineatul (2) următoarele: ,,Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.,,
În același sens, Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicate în M.Of. nr. 214 din 28 martie 2011, prevăd și ele în art. 7 alin. (1) următoarele: ,,În sistemul public de pensii se pot asigura, pe bază de contract de asigurare socială, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, cu sisteme proprii de asigurări sociale şi pensii, neintegrate în sistemul public, precum şi orice altă persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii.,,Evident că expesia ,,se pot asigura,, semnifică posibilitatea, facultatea, opțiunea avocaților de a alege între a se asigura sau nu în sistemul public de pensii.
În consecință, avocatii pot alege să nu se asigure în sistemul public de pensii fiindcă pe de o parte sunt asigurati în alt sistem iar pe de altă parte Legea 263/2010 si normele de aplicare sunt clare în ceea ce privește dreptul lor de opțiune.
Mai mult, OUG 58/2010 actualizata (prin OUG 82/2010) privind modificari ale Codului fiscal si alte masuri financiar fiscale prevede la art. III alin. 5 ca ,,Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).,, (alin. 5 se refera la venituri in intelesul sistemului public de pensii).
Concluzii si opinii va rog sa exprimati dvs.
P.S. Sper si la o implicare serioasa a UNBR si Barourilor in aceasta serioasa problema care ar duce la imposibilitatea exercitarii profesiei din cauza adaugarii unei contributii de 31,3% ( conform art. 296 indice 26 raportat la 296 indice 21 si indice 18)
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 19:39, 18 August 2012
Si eu am incercat sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare. Din pacate nu am nimic concludent. Daca ne uitam strict la prevederile Codului Fiscal si ale normelor aprobate in legatura cu acest subiect concluzia este ca avocatii platesc contributie la sistemul public de pensii. Art. 6 alin 2 al Legii 263/2010 nu se regaseste printre exceptiile de la plata CAS, asa cum acestea sunt prezentate in Codul Fiscal.
Art. III al OUG 58/2010 este abrobat de OUG 125/2011.
Interesant este ca, pe site-ul Ministerului de Finante la sectiunea Transparenta decizionala
a fost publicat un Proiect de modificare a Normelor CF in care se specifica faptul ca avocatii nu platesc CAS. Din pacate in MO s-a publicat altceva.

Cu regret, va spun ca si eu am ajuns la aceeasi concluzie ca si dvs. : Si cu avocatii cum ramane ?
Ce ma socheaza este ca nimeni nu vede acest lucru.

Avocatii nu sunt obligati sa plateasca CAS la stat

"Pentru veniturile realizate din profesia de avocat, acestia platesc contributia obligatorie catre Casa de Asigurari a Avocatilor, in temeiul O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata prin Legea 452 /2001", a explicat avocatul Valentin Geapana, intr-un comentariu pe AvocatNet.ro.

Potrivit avocatului, Legea nr. 263 /2010 privind sistemul unitar de pensii publice si normele ei de aplicare dau posibilitatea avocatilor sa aleaga daca se asigura sau nu in sistemul public de pensii.

,,Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat", se precizeaza in articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.

"Evident ca expesia <<se pot asigura>> semnifica posibilitatea, facultatea, optiunea avocatilor de a alege intre a se asigura sau nu in sistemul public de pensii", subliniaza Valentin Geapana.

De asemenea, avocatul Valentin Geapana a explicat ca Ministerul Finantelor a clarificat daca avocatii sunt sau nu obligati sa contribuie la sistemul public de pensii printr-o adresa transmisa Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania.

Potrivit documentului, "persoanele care exercita profesia de avocat nu se incadreaza in categoria persoanelor asigurate obligatoriu prin efectul legeii in sistemul public de pensii si nici in categoria persoanelor prevazute la art.296^21 alin (1) din Codul fiscal".

Mentionam ca art. 296^21 alin (1) din Codul fiscal stabileste categoriile de persoane care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate.

Avocatul subliniaza ca prin adresa MFP emisa catre UNBR se confirma ca avocatii nu trebuie sa contribuie la sistemul public de pensii si nu trebuie sa depuna declaratia de venit privind sistemul de pensii.


Sursa: avocatnet.ro

Adresa MFP catre UNBR poate fi consultata aici.

[ link extern ]
Foarte bună explicație dată de doamna Gabrielle. Singura infimă precizare (nu vreau în niciun fel să se înțeleagă că ar fi aici vorba de autopromovare) e că, dacă citiți articolul în care dl. avocat Geapana ar fi dat explicația, o să vedeți că a dat-o cam cu o săptămână după primul comentariu, care mi-a aparținut și în urma căreia autorea articolului a și făcut corecția de rigoare. (www.avocatnet.ro/content/art... ).
Primul comentariu îmi aparține și are și linkul către adresa MFP postata pe site-ul Baroului Cluj (din care fac parte). Dl. avocat Geapana nu face parte din baroul Cluj așa că e cel puțin nostim că a postat adresa MFP cu link de pe baroul Cluj (de fapt, o postasem eu, el doar a reluat-o). Comentariu meu e scurt fiindcă tot ce zice dl. avocat e explicat în adresa din link așa că eu nu am mai reluat textul.

Oricum, sper că toată lumea e lămurită cum e cu pensiile avocaților. :)
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
Dan-Sebastian Chertes, Avocat
Domnilor avocati,
Imi permit sa va contrazic. Adresa MF catre UNBR nu aduce nimic nou in raport cu o situatie de drept si de fapt deja stiuta. Declararea intentiilor care au stat la baza emiterii OUG 125/2011 nu tine loc nici macar de o reglementare. Mai clara imi pare mie fraza din finalul adresei unde se spune : << .. vom avea in vedere clarificarea acestei situatii la urmatoarea modificare legislativa >>. Ori - daca lucrurile nu sunt clare nici macar in opinia celui care a avut initiativa legislativa - cu respect va intreb : cum pot fi ele clare pentru domniile voastre ?
Pe de alta parte, invocarea mentiunii din scrisoare conform careia : << persoanele care exercita profesia de avocat nu se incadreaza in categoria persoanelor asigurate obligatoriu prin efectul legii in sistemul public de pensii si nici in categoria persoanelor prevazute la art.296^21 alin. (1) din Codul fiscal >> - nu se constituie intrun argument , ci dimpotriva , intrun contra-argument. Aceasta deoarece tocmai aceste persoane nu sunt scutite de la plata CAS.
Ori parca aici se dorea demonstrarea contrariului.

In opinia mea problema ridicata ramane - ea nu a fost elucidata deloc aici. Am constatat existenta unor speculatii legate de cuantumul taxei - pornind de la notiunea (neexplicata in actul normativ) de venituri declarate. Nu am aprofundat aceste aspecte.
Gabrielle Monique a scris:

Avocatii nu sunt obligati sa plateasca CAS la stat

"Pentru veniturile realizate din profesia de avocat, acestia platesc contributia obligatorie catre Casa de Asigurari a Avocatilor, in temeiul O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata prin Legea 452 /2001", a explicat avocatul Valentin Geapana, intr-un comentariu pe AvocatNet.ro.

Potrivit avocatului, Legea nr. 263 /2010 privind sistemul unitar de pensii publice si normele ei de aplicare dau posibilitatea avocatilor sa aleaga daca se asigura sau nu in sistemul public de pensii.

,,Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat", se precizeaza in articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.

"Evident ca expesia <<se pot asigura>> semnifica posibilitatea, facultatea, optiunea avocatilor de a alege intre a se asigura sau nu in sistemul public de pensii", subliniaza Valentin Geapana.

De asemenea, avocatul Valentin Geapana a explicat ca Ministerul Finantelor a clarificat daca avocatii sunt sau nu obligati sa contribuie la sistemul public de pensii printr-o adresa transmisa Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania.

Potrivit documentului, "persoanele care exercita profesia de avocat nu se incadreaza in categoria persoanelor asigurate obligatoriu prin efectul legeii in sistemul public de pensii si nici in categoria persoanelor prevazute la art.296^21 alin (1) din Codul fiscal".

Mentionam ca art. 296^21 alin (1) din Codul fiscal stabileste categoriile de persoane care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate.

Avocatul subliniaza ca prin adresa MFP emisa catre UNBR se confirma ca avocatii nu trebuie sa contribuie la sistemul public de pensii si nu trebuie sa depuna declaratia de venit privind sistemul de pensii.


Sursa: avocatnet.ro

Adresa MFP catre UNBR poate fi consultata aici.

[ link extern ]
art 296^21 la lit d) include "persoanele care realizeza venituri din profesii libere" atunci avocatii, notarii, expertii ( de tot felul) ce suntem? cu tot respectul sunt profesie liberala prin excelenta si la luna iulie 2012 am aplicat retinerea la sursa, cu toate implicatiile de rigoare cu altceva nu sunt de acord"art.296^24 lit 7 (...) sunt obligatii finale" adica nu e ca in trecut recalculandu-se in functe de venit brut si cheltuieli deductibile ( si bineinteles .. la salar minim pe economie). dar vom vedea deocamdata nu mai exista birou de metodologie REALMENTE pe langa finante exista o suma de persoane care reiau la infinit (ca o placa hodoogita) articolele de lege fara clarificarea continutului real al legilor, unde?, cui? si cum? se aplica. Inca o armata de bugetari platiti degeaba din bani nostri Oare vor intra pe listele de restructurate posturile fara"fond" pe care le ocupa?Daca ar fi fost de folos aveam certitudini pana acum si u aplicari de frica a legilor la "maxim" de frica unor viitoare intrepretari

Alte discuții în legătură

Contributii la fondul de pensii dupa 1 iulie - avocati csiszeragnes csiszeragnes Noua prevedere cu privire la Contributia PFA la fondul de pensii se refera si la avocati? (vezi toată discuția)
Contributie pensii avocati alinadrg81 alinadrg81 Buna ziua, Avocatii sunt obligati la plata contributiei datorate sistemului de pensii ?(nefiind integrati sistemului public de pensii) Multumesc! (vezi toată discuția)
In interesul avocatilor, cu ajutorul economistilor: avocatul poate fi obligat la plata catre sistemul public de pensii ? Valentin Geapana Valentin Geapana [b]Buna seara ![/b] Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special ... (vezi toată discuția)