avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii la fondul de pensii dupa 1 iulie - Avocati
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii la fondul de pensii dupa 1 iulie - Avocati

Noua prevedere cu privire la Contributia PFA la fondul de pensii se refera si la avocati?

Cel mai recent răspuns: csiszeragnes , utilizator 11:29, 28 August 2012
NU, e prevăzut clar în O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata prin Legea 452 /2001.

Vă redau mai jos sursa: avocatnet.ro

"Pentru veniturile realizate din profesia de avocat, acestia platesc contributia obligatorie catre Casa de Asigurari a Avocatilor, in temeiul O.U.G. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, aprobata prin Legea 452 /2001", a explicat avocatul Valentin Geapana, intr-un comentariu pe AvocatNet.ro.

Potrivit avocatului, Legea nr. 263 /2010 privind sistemul unitar de pensii publice si normele ei de aplicare dau posibilitatea avocatilor sa aleaga daca se asigura sau nu in sistemul public de pensii.

,,Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat", se precizeaza in articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.

"Evident ca expesia <<se pot asigura>> semnifica posibilitatea, facultatea, optiunea avocatilor de a alege intre a se asigura sau nu in sistemul public de pensii", subliniaza Valentin Geapana.

De asemenea, avocatul Valentin Geapana a explicat ca Ministerul Finantelor a clarificat daca avocatii sunt sau nu obligati sa contribuie la sistemul public de pensii printr-o adresa transmisa Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania.

Potrivit documentului, "persoanele care exercita profesia de avocat nu se incadreaza in categoria persoanelor asigurate obligatoriu prin efectul legeii in sistemul public de pensii si nici in categoria persoanelor prevazute la art.296^21 alin (1) din Codul fiscal".

Mentionam ca art. 296^21 alin (1) din Codul fiscal stabileste categoriile de persoane care au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate.

Avocatul subliniaza ca prin adresa MFP emisa catre UNBR se confirma ca avocatii nu trebuie sa contribuie la sistemul public de pensii si nu trebuie sa depuna declaratia de venit privind sistemul de pensii.

Sursa: avocatnet.ro

Adresa MFP catre UNBR poate fi consultata aici.

[ link extern ] ...

Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la sistemul public de pensii, obligatorie sau nu pentru avocati... Valentin Geapana Valentin Geapana Buna seara ! Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special privind ... (vezi toată discuția)
In interesul avocatilor, cu ajutorul economistilor: avocatul poate fi obligat la plata catre sistemul public de pensii ? Valentin Geapana Valentin Geapana [b]Buna seara ![/b] Deschid acest subiect fiindca o serie de articole din media vizeaza modificarile fiscale intrate in vigoare la 01 iulie 2012 in special ... (vezi toată discuția)
Contributie pensii avocati alinadrg81 alinadrg81 Buna ziua, Avocatii sunt obligati la plata contributiei datorate sistemului de pensii ?(nefiind integrati sistemului public de pensii) Multumesc! (vezi toată discuția)